ΟΔΗΓΟΙ

Social apps |Πως να εμποδίσετε τις εφαρμογές κοινωνικών δικτύων να σας παρακολουθούν

Χάρη στον ακούραστο και λεπτομερή έλεγχο των εφαρμογών του App Store της Apple, είναι δύσκολο για μια εφαρμογή να σας κατασκοπεύσει χωρίς τη θέλησή σας. Όμως, η συμπεριφορά ορισμένων εφαρμογών θα μπορούσε να θεωρηθεί ως υποκλοπή, αν το δούμε από μια άλλη σκοπιά.

Το Foursquare έχει να κάνει αποκλειστικά με την τοποθεσία, επειδή ακριβώς ξέρει πού βρίσκεστε. Και το Facebook…Λοιπόν, το Facebook θέλει να ξέρει γενικά πράγματα για σας.

Όμως, μπορείτε να συνεχίσετε να κερδίζετε Mayorships στο Foursquare και tweets των φωτογραφιών σας χωρίς να λέτε στον καθένα που ζείτε, ή να τους αφήνετε να δημοσιεύουν την τοποθεσία σας στο Facebook. Απλά ακολουθήστε αυτόν τον εύχρηστο οδηγό για τις ρυθμίσεις απορρήτου σε διάφορα δημοφιλή apps κοινωνικών δικτύων.

Flickr

IMG_1136

Οι ρυθμίσεις απορρήτου του Flickr είναι αρκετά εύκολες τόσο για να τις καταλάβετε όσο και για να αλλάξουν. Κατευθυνθείτε στη σελίδα του απορρήτου του λογαριασμού σας και μπορείτε να επιλέξετε όχι μόνο ποιές πληροφορίες μπορούν να δουν οι άλλοι, αλλά και τι μπορούν να κάνουν με τις φωτογραφίες σας.

Εκτός από αυτό, μπορείτε να έχετε τον έλεγχο για την εμφάνιση μεμονωμένων τμημάτων του προφίλ σας σε διαφορετικές ομάδες ανθρώπων: Μόνο εσείς, οι φίλοι σας, η οικογένειά σας, οι φίλοι και η οικογένειά σας, τα άτομα που ακολουθείτε ή οποιοδήποτε μέλος του Flickr.

Εγώ προσωπικά έχω ρυθμίσει το λογαριασμό μου, έτσι ώστε να επιτρέπεται μόνο στους ανθρώπους που ξέρω να δουν την τοποθεσία μιας φωτογραφίας μου. Αυτό αλλάζει αν η φωτογραφία τραβήχτηκε σε δημόσιο χώρο.

Το Flickr, επίσης, διαχειρίζεται σωστά ακόμα και το πως προσθέτει χαρακτηριστικά. Η νέα αυτόματη μεταφόρτωση φωτογραφιών στο iOS, για παράδειγμα, θα στείλει όλες τις φωτογραφίες από το iPhone σας στην υπηρεσία, αλλά τις κρατά private μέσω προεπιλογής. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να περιηγηθείτε στις εικόνες σας και να τις επεξεργαστείτε, πριν δημοσιεύσετε τις καλύτερες.

Twitter

IMG_1137

Το Twitter έχει ένα αξιοπρεπές σύνολο ρυθμίσεων απορρήτου στο οποίο μπορείτε να έχετε πρόσβαση από την ιστοσελίδα, που περιλαμβάνει μέχρι και το να κάνετε τα Tweets σας μυστικά, αν δεν εγκρίνετε πρώτα τους followers σας.

Εγώ έχω απενεργοποιήσει την τοποθεσία, κυρίως επειδή δεν μου αρέσει οι άλλοι να γνωρίζουν πού είμαι, εκτός κι αν θέλω να μοιραστώ μια συγκεκριμένη τοποθεσία.

Instagram

IMG_1138

Δεν υπάρχουν και πολλά να κάνετε στο Instagram. Μπορείτε να επιλέξετε αν θέλετε ή όχι να συμπεριλαμβάνονται δεδομένα τοποθεσίας στη φωτογραφία σας κάθε φορά που δημοσιεύετε μια νέα εικόνα. Η τελευταία σας ρύθμιση διατηρείται μέχρι να την αλλάξετε.

Στην ιστοσελίδα μπορείτε, επίσης, να ανακαλέσετε την πρόσβαση για τις Εγκεκριμένες Εφαρμογές, δηλαδή τις εφαρμογές και τις υπηρεσίες που είχαν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν φωτογραφίες από το λογαριασμό σας στο παρελθόν.

Foursquare

IMG_1139

Το Foursquare είναι σχετικά απλό. Μπορείτε να κάνετε check in σε μια τοποθεσία και ξέρετε ότι οι πληροφορίες αυτές θα δημοσιοποιηθούν. Αυτό είναι έτσι κι αλλιώς το νόημα της υπηρεσίας. Αλλά μια επίσκεψη στις ρυθμίσεις απορρήτου μπορεί να σας ανησυχήσει περισσότερο. Το θέμα είναι ότι δεν θα τις βρείτε στην εφαρμογή: θα πρέπει να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα.

Στη σελίδα των ρυθμίσεων απορρήτου το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι απενεργοποιήσετε όσα πλαίσια δεν σας φαίνονται και τόσο αξιόπιστα. Ίσως το πιο ενδιαφέρον εδώ είναι η επιλογή «Όταν οι φίλοι μου κάνουν check-in μαζί μου, μπορεί να συμπεριλαμβάνεται το όνομά μου στα tweet των check-in τους ή στις δημοσιεύσεις τους στο Facebook.»

Ενεργοποιώντας αυτή την επιλογή θα επιτρέψετε στους φίλους σας, με τους οποίους κάνατε check-in στο ίδιο μέρος, να μοιράζονται αυτές τις πληροφορίες, μέσω του λογαριασμού σας στο Facebook ή στο Twitter. Αυτό μπορεί να σας ακούγεται μια χαρά, αλλά υπάρχει και μια άλλη ρύθμιση που μπορεί να θέλετε να απενεργοποιήσετε. Δεξιά από τον εν λόγω κατάλογο, κάντε κλικ στην ενότητα «Κοινή χρήση με άλλα δίκτυα» και εκεί θα βρείτε το Twitter και το Facebook και μπορείτε να μπλοκάρετε όποιο θέλετε.

Εφαρμογή Κάμερας

Τι γίνεται όμως με τις φωτογραφίες που τραβάτε με το iPhone σας; Ίσως να μη θέλετε να φεύγουν από τη συσκευή σας χωρίς την άδειά σας; Ή μπορεί να είστε εντάξει με τη Ροή Φωτό, αλλά να θέλετε να διατηρήσετε τα δεδομένα τοποθεσίας απόρρητα.

Υπάρχουν τρία σημεία που πρέπει να εξετάσετε, καθώς και μερικά ακόμα πράγματα για να ρίξετε μια ματιά.

Η Ροή Φωτό

IMG_1140

Εάν δεν θέλετε οι φωτογραφίες σας να φύγουν από το iPhone σας, θα πρέπει να απενεργοποιήσετε τη Ροή Φωτό (Photo Stream), την υπηρεσία δηλαδή που επιτρέπει την κοινή χρήση των φωτογραφιών σας από την iOS συσκευή σας. Για να το κάνετε αυτό, πρέπει να επισκεφθείτε την εφαρμογή Ρυθμίσεις και να οδηγηθείτε στην επιλογή iCloud, όπου θα επιλέξετε την ενότητα Φωτογραφίες. Εδώ μπορείτε να απενεργοποιήσετε τη Ροή Φωτό σας καθώς και την Κοινή χρήση των φωτογραφιών σας. Μπορείτε να κρατήσετε το πρώτο ενεργοποιημένο, αφού αυτό είναι που συγχρονίζει τις φωτογραφίες σας μεταξύ των iOS συσκευών σας, αλλά αν αυτό δεν είναι αρκετά ασφαλές για σας, απενεργοποιήστε τα και τα δύο.

Η επόμενη στάση είναι η Αποθήκευση και τα αντίγραφα του iCloud, επίσης, στην ενότητα Ρυθμίσεις > iCloud. Αφού πάτε εκεί, πατήστε στη Διαχείριση χώρου αποθήκευσης, επιλέξτε το όνομα της συσκευής σας , και περιμένετε μέχρι να φορτώσει όλο. Εκεί μπορείτε να διαχειριστείτε τα αντίγραφα ασφαλείας του iCloud, επιλέγοντας ποιών εφαρμογών τα δεδομένα γίνονται backup. Κοντά στην κορυφή θα είναι η Ροή των φωτογραφιών σας. Εάν πραγματικά δεν θέλετε κάποια από τις φωτογραφίες σας να αφήσει τη συσκευή σας, εδώ είναι το σημείο όπου θα απενεργοποιήσετε τα backups σας, όμως προσέξτε: χωρίς Ροή Φωτό και iCloud, αν χαθεί ή σπάσει το iPhone σας, οι φωτογραφίες σας θα χαθούν, χωρίς τη σωστή και συχνή δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας στον υπολογιστή σας.

Τέλος, επισκεφθείτε τις ρυθμίσεις τοποθεσίας, στην εφαρμογή Ρυθμίσεις (Ρυθμίσεις > Απόρρητο > Υπηρεσίες Τοποθεσίας) και απενεργοποιήστε το «Κάμερα». Αυτό θα σταματήσει το σφράγισμα των φωτογραφιών σας με δεδομένα τοποθεσίας.

Μπορεί να μην θέλετε να απενεργοποιήσετε όλα τα παραπάνω, αλλά μπορείτε να τα συνδυάσετε όπως ταιριάζει αποκλειστικά σε εσάς. Εγώ έχω τα πάντα ενεργοποιημένα, όμως προσέχω τι διαμοιράζομαι.

Το οποίο με οδηγεί στο τελικό συμπέρασμα: όταν μοιράζεστε τις φωτογραφίες σας, πολλές υπηρεσίες θα περιλαμβάνουν τα δεδομένα τοποθεσίας. Συνήθως πρέπει να το ενεργοποιήσετε ανά εφαρμογή, αλλά αν δημοσιεύετε στο Twitter απευθείας από το Άλμπουμ Κάμερας, ας πούμε, τότε μπορείτε να αλλάξετε την κοινή χρήση τοποθεσίας για το σύνολο της υπηρεσίας Twitter από εκεί. Θα λάβετε μια προειδοποίηση πριν συμβεί αυτό. Οπότε να είστε προσεχτικοί.

Σας φάνηκαν χρήσιμες οι παραπάνω συμβουλές; Θέλετε να προσθέσετε κάτι ή διαφωνείτε κάπου; Περιμένουμε τις απόψεις σας στα σχόλια!

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
ΟΔΗΓΟΙ

Apple follower. Technology and watch enthusiast. Core gamer. Editor at Appleteam.gr.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

*

*

Newsroll