IPHONE

iPhoneography |10 χρήσιμες συμβουλές για καλύτερες φωτογραφίες με το iPhone σας

Οι κάμερα του iPhone είναι μία από τις πιο ποιοτικές κάμερες σε smartphone, ενώ λόγω της δημοφιλίας του κινητού τηλεφώνου της Apple παγκοσμίως, αποτελεί και μία από τις πιο δημοφιλείς «φωτογραφικές μηχανές» του κόσμου! 

Πολλοί είναι οι χρήστες iPhone που χρησιμοποιούν την κάμερα του τηλεφώνου τους για να απαθανατίσουν τις καθημερινές τους στιγμές ή τις εμπειρίες τους, χωρίς όμως να έχουν τις απαραίτητες γνώσεις φωτογραφίας ώστε να αποτυπώσουν όμορφα αυτά που θέλουν. Δε λέμε πως πρέπει να είστε επαγγελματίες φωτογράφοι για να τραβάτε αξιοπρεπείς φωτογραφίες με το iPhone σας, όμως οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να βελτιωθείτε και να φωτογραφήσετε καλύτερα από ποτέ.

Ενεργοποιήστε το πλέγμα

Προκειμένου οι φωτογραφίες που τραβάτε να είναι πιο ίσιες και ευθυγραμμισμένες, ανοίξτε την εφαρμογή Ρυθμίσεις, μπείτε στο μενού Φωτογραφίες και Κάμερα και ενεργοποιήσετε την επιλογή Πλέγμα. Με την επιλογή ενεργοποιημένη, στην εφαρμογή της Κάμερας θα εμφανίζεται ένα πλέγμα 2 × 3 που θα σας βοηθήσει να ευθυγραμμίζετε τα οριζόντια ή τα κάθετα αντικείμενα.

Grid-iPhone-camera

Ακολουθήστε τον κανόνα των τρίτων

Ακολουθώντας τον κανόνα των τρίτων είναι εύκολο να απαθανατίσετε μαγευτικές εικόνες. Ενεργοποιήστε το πλέγμα της κάμερας (όπως είπαμε παραπάνω) και η προεπισκόπηση της φωτογραφία σας θα χωριστεί σε εννέα τμήματα. Όλα τα σημεία ενδιαφέροντος (όπως ένα πρόσωπο ή λουλούδι) θα πρέπει να βρίσκονται πάνω σε οποιαδήποτε από τις τεμνόμενες γραμμές ή στα σημεία όπου τέμνονται. Η τεχνική αυτή δημιουργεί περισσότερη ένταση, δίνει περισσότερη ενέργεια και ενδιαφέρον στην εικόνα που συνθέτουμε, σε σχέση με το απλό κεντράρισμα του θέματος μας.

Rule-of-thirds

Μην τοποθετείτε τα αντικείμενα ή τους ανθρώπους στη μέση του κάδρου

Όταν τραβάτε κάποιον φωτογραφία, αυτό που – φυσιολογικά – προσπαθείτε να κάνετε είναι να τοποθετήσετε το πρόσωπό του στο κέντρο της εικόνας. Καλό θα ήταν να το αποφύγετε αυτό, καθώς έρχεται σε αντίθεση με τον κανόνα των τρίτων και παράγει μια μάλλον βαρετή φωτογραφία. Αντίθετα, τοποθετείστε το θέμα στο πλάι, ιδανικά στο ένα τρίτο από την άκρη της οθόνης, ώστε να δημιουργήσετε μια πιο αρμονική εικόνα.

Συνθέστε τις φωτογραφίες σας διαγώνια

Στην αρχή, σας ακούγεται κάπως αόριστο και χωρίς νόημα, αλλά στην πράξη η τεχνική αυτή βελτιώνει σημαντικά τις φωτογραφίες. Ο βασικός κανόνας είναι να τοποθετήσετε δύο ενδιαφέροντα αντικείμενα διαγώνια το ένα από το άλλο, έτσι ώστε το πρώτο να είναι στο επάνω τρίτο της αριστερής στήλης της οθόνης σας και το άλλο στο κάτω τρίτο της δεξιάς στήλης (ή το αντίστροφο). Αυτό αποτρέπει την εμφάνιση κενών περιοχών και κάνει τις εικόνες πιο ενδιαφέρουσες οπτικά.

Photo-diagonally-rule

Χρησιμοποιήστε κύριες γραμμές

Όταν κοιτάζετε μια φωτογραφία, τα μάτια σας θέλουν να οδηγούνται μέσα από την εικόνα . Ένας εύκολος τρόπος να γίνει αυτό είναι να τοποθετήσετε μια κύρια γραμμή κατά μήκος ενός θέματος, ενός αντικειμένου ή του ορίζοντα. Μια κύρια γραμμή είναι συνήθως ένα αντικείμενο που εκτείνεται μακριά από την κάμερα. Θα μπορούσε να είναι η άκρη ενός τοίχου, ένα μονοπάτι, μια σειρά από κάγκελα ή οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο με μεγάλη ακμή. Όμως, μην τοποθετείτε την κύρια γραμμή οριζόντια ή κάθετα, αλλά σε γωνία.

Leading-line-in-a-photo

Μην κάνετε zoom, απλά πηγαίνετε πιο κοντά

Τα iPhone, τα iPad και τα iPod Touch έχουν τη δυνατότητα ψηφιακού zoom, αλλά αυτό δεν είναι πραγματικό zoom. Στην πραγματικότητα, απλά μεγεθύνει ψηφιακά τις εικόνες ρίχνοντας την ποιότητά τους και οδηγεί σε ελαφρώς θολές φωτογραφίες. Το καλύτερο είναι, λοιπόν, να χρησιμοποιήσετε τα πόδια σας και να προχωρήσετε πιο κοντά προς το πλάνο της φωτογραφίας σας (αν βέβαια είναι ασφαλές να το πράξετε).

Καθαρίστε το φακό

Αν οι φωτογραφίες σας βγαίνουν λίγο θολές η με σημάδια χωρίς λόγο, τότε υπάρχει πιθανότατα ένα στρώμα λιπαρότητας ή ιδρώτα πάνω στο φακό. Αυτό είναι σύμπτωμα μιας επίπεδης και εκτεθειμένης κάμερας που τοποθετείται στο πίσω μέρος μιας φορητής συσκευής. Είναι προφανές, αλλά ο ευκολότερος τρόπος για να καθαρίσετε το φακό είναι να τον σκουπίσετε πάνω στο μανίκι σας (δεν υπάρχει κίνδυνος γρατζουνιών αφού είναι κατασκευασμένος από ζαφείρι).

Φωτογραφήστε σε λειτουργία HDR

Οι φωτογραφίες HDR συνδυάζουν τρεις ξεχωριστές εικόνες με διαφορετικά επίπεδα έκθεσης, γεγονός που οδηγεί σε ένα αποτέλεσμα χωρίς έντονα φωτεινά σημεία ή πολύ σκοτεινές σκιές. Αν χρησιμοποιείτε το iOS 7, η κάμερα θα αναλύσει αμέσως το περιβάλλον και αυτόματα θα τραβήξει μια φωτογραφία HDR αν πιστεύει ότι χρειάζεται (για παράδειγμα, αν στέκεστε κόντρα στον ήλιο και το θέμα σας βρίσκεται μπροστά του). Ωστόσο, μπορείτε να ρυθμίσετε χειροκίνητα τη λειτουργία HDR για να είναι μόνιμα ενεργοποιημένη πατώντας το «HDR» στην αριστερή πλευρά της οθόνης.

HDR

Να φωτογραφίζετε σε καλά φωτισμένο περιβάλλον

Τόσο το iPhone όσο και το iPad δυσκολεύονται σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Δοκιμάστε να τραβήξετε μια φωτογραφία σε σκοτεινό περιβάλλον και θα δείτε  πόσο χαμηλότερη από τη συνηθισμένη θα είναι η ποιότητα του αποτελέσματος. Για να το αποφύγετε, έχετε στο μυαλό σας να φωτογραφίζετε κυρίως υπό το φως της ημέρας ή σε καλά φωτισμένο περιβάλλον. Μη τραβάτε κόντρα σε μια πηγή φωτός, γιατί αυτή παράγει έντονο φως και ισχυρή αντίθεση. Για μια πιο επαγγελματική πινελιά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φορητό φωτισμό, αν φυσικά θεωρείται απαραίτητο – για τη χρήση που κάνετε – το να μπείτε σε επιπλέον έξοδα.

Εστιάστε χειροκίνητα

Μπορείτε να εστιάσετε χειροκίνητα την κάμερα αγγίζοντας απλώς μια περιοχή της οθόνης. Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να τραβήξετε την προσοχή σε ένα συγκεκριμένο μέρος της εικόνας. Μπορείτε, επίσης, να επηρεάσετε την εστίαση και την ισορροπία λευκού κρατώντας πατημένο το δάχτυλό σας στην περιοχή που θέλετε. Αυτό θα αποτρέψει την κάμερα από την εστίαση και την προσαρμογή της φωτεινότητας ξανά, ενώ ο φακός κινείται.

Με τις απλές αυτές συμβουλές θα καταφέρετε να τραβήξετε πολύ καλύτερες φωτογραφίες από πριν και αυτό θα σας ενθουσιάσει και θα σας ωθήσει να απαθανατίσετε πιο πολλές μοναδικές στιγμές. Εσείς, έχετε κάποια επιπλέον συμβουλή ή κάποιο τρικ που χρησιμοποιείτε; Περιμένουμε τις απόψεις σας!

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
IPHONE

Apple follower. Technology and watch enthusiast. Core gamer. Editor at Appleteam.gr.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

*

*

Newsroll