APPLE

iPhone X – Η «γραμμή αφετηρίας» υιοθετείται από το Android

Πολλοί χρήστες Android συσκευών λατρεύουν να «μισούν» τις συσκευές iPhone. Ωστόσο παρά το γεγονός αυτό, οι κατασκευαστές Android, συνεχίζουν να δανείζονται χαρακτηριστικά του σε αναβαθμίσεις του λειτουργικού τους συστήματος.

Η αρχή έγινε με την εγκοπή (Notch). Mετά από μία σειρά αντιγράφων της συσκευής iPhone X, η Google πρόσφατα ανήγγελλε την υποστήριξη αυτής, στο επερχόμενο λειτουργικό Android P. Όμως το νέο λειτουργικό έχει δανειστεί κι άλλα βασικά χαρακτηριστικά από την Apple, τις χειρονομίες πλοήγησης. Συγκεκριμένα η Google ανακοίνωσε τα νέα εργαλεία ελέγχου (UI controls) στο ετήσιο συνέδριο προγραμματιστών I / O.

“As part of Android  P, we’re introducing a new system navigation that we’ve been working on for more than a year now,” ανέφερε ο Dave Burke, vice president του τμήματος Android Engineering. “And the new design makes Android multitasking more approachable and easier to understand.”

Φυσικά δεν είναι δυνατό να αρνηθεί κανείς πως παρόμοια στοιχεία ελέγχου πλοήγησης υπάρχουν ήδη στη συσκευή iPhone X. Παρότι ο Burke αναφέρει πως έχουν εργαστεί περισσότερο από έναν χρόνο πάνω σε αυτό το χαρακτηριστικό, θεωρούμε πως το χρονοδιάγραμμα που αναφέρει, είναι εντελώς αόριστο. Μην ξεχνάμε πως η συσκευή iPhone X, ανακοινώθηκε το Σεπτέμβριο του 2017 – περίπου εννέα μήνες πριν.

Από την αρχική ανάπτυξη το λειτουργικό Android ως σήμα κατατεθέν είχε 3 εικονικά πλήκτρα στο κάτω μέρος της οθόνης: Ένα πλήκτρο πολλαπλών εντολών, ένα πλήκτρο Home κι ένα πλήκτρο επαναφοράς. Στο επερχόμενο λειτουργικό το χαρακτηριστικό αυτό, αναβαθμίζεται. Στη θέση των τριών εικονικών πλήκτρο αντικρίζουμε μία επιμήκη γραμμή. Ως χαρακτηριστικό εξακολουθεί να αποκαλείται ως “home bar» αλλά η μορφή του είναι όμοια με τη Home line της συσκευής iPhone X.

Οι χρήστες Android θα πρέπει να σύρουν προς τα επάνω αυτή τη γραμμή αφετηρίας, για να αποκτήσουν πρόσβαση στην οθόνη πολλαπλών εργασιών, με τις πιο πρόσφατες ανοιχτές εφαρμογές. μία ακόμη κίνηση προς τα επάνω ο χρήστης θα αποκτήσει πρόσβαση στις προτεινόμενες εφαρμογές. Στις επιλογές του χρήστη μπορείτε να προσθέσετε και τη μετακίνηση δεξιά ή αριστερά προκειμένου να μεταβείτε και να αφαιρέσετε καρτέλες εφαρμογών οι οποίες είναι ανοιχτές. Τώρα όλες αυτές οι χειρονομίες είναι παρόμοιες με τα gestures των συσκευών iPhone και συγκεκριμένα της έκδοσης 10 (iPhone X).

Θα μπορούσαμε να το ονομάσουμε και «φθηνή» αντιγραφή από την Apple.

Η έμπνευση και ο σχεδιασμός είναι πολύ όμορφος. Για να είμαστε δίκαιοι υπήρχαν λειτουργικά όπως το webOS – το οποίο είχε παρόμοιες χειρονομίες και πριν το iPhone X, όμως όπως φαίνεται τόσο η εγκοπή, η αφαίρεση της υποδοχής των ακουστικών και άλλες σχεδιαστικές αποφάσεις της Apple,  επηρεάζουν και  δημιουργούν κατευθύνσεις στην αγορά.

Παρότι λοιπόν είναι μια καταφανή αντιγραφή δεν μπορούμε να επικρίνουμε την Google, καθώς αποδεικνύεται ώς μία εξαιρετική ιδέα και υλοποίηση. Ο χειρισμός με gestures της συσκευής iPhone X, είναι εύκολος, διαισθητικός και ιδιαίτερα χρηστικός από τη κυκλοφορία της συσκευής.

Η έμπνευση και ο σχεδιασμός είναι μια χαρά. Για να είμαστε δίκαιοι, υπήρχαν πλατφόρμες – όπως το webOS – που είχαν παρόμοιους ελέγχους που βασίζονταν στη χειρονομία πριν από το iPhone X. Αλλά, όπως η εγκοπή, η υποδοχή ακουστικών και άλλες σχεδιαστικές αποφάσεις, οι συσκευές της Apple είναι αναμφισβήτητα αυτές που δίνουν κατευθύνσεις.

Με όλο και περισσότερους κατασκευαστές να αφαιρούν το πλήκτρο αφετηρίας και να κατευθύνονται σε μία edge to edge  οθόνη, δεν είναι τραβηγμένο να πούμε πως η «γραμμή αφετηρίας» μπορεί να γίνει το νέο πρότυπο UI για συσκευές smartphones. Για όλους εμάς τους χρήστες φαίνεται πως είναι εξαιρετική εξέλιξη, καθώς Apple και Google θα συνεχίζουν να εφευρίσκουν νέους και καλύτερους τρόπους αλληλεπίδραση του χρήστη με τη συσκευή του.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
APPLE

To Appleteam.gr δημιουργήθηκε για να παρέχει καθημερινή ενημέρωση για τα προϊόντα και την εταιρία Apple. Απαρτίζεται από έμπειρο δυναμικό πάνω στις iOS Devices έτοιμο να σας βοηθήσει σε ό,τι χρειαστείτε. Μπείτε λοιπόν σε μία σύγχρονη ομάδα σήμερα!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

*

*

Newsroll