ΟΔΗΓΟΙ

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Σήμερα οι mobile συσκευές εμπεριέχουν πολύ σημαντικές ιδιωτικές πληροφορίες που χάνοντας τες, ίσως σας στοιχίσει ακριβά. Φίλος και αναγνώστης της σελίδας, μας ρώτησε το εξής:

«Πώς μπορώ να κρατήσω αντίγραφα ασφαλείας; Το περιεχόμενο του iPhone μου μετρά αρκετά χρόνια και ανησυχώ για την απώλειά του. Βλέπετε έχω οικογενειακές φωτογραφίες και τρέμω στην ιδέα να τις χάσω». 

Ακολουθώντας τις συμβουλές για τη διατήρηση αντιγράφων ασφαλείας ενός iPhone και του περιεχoμένου του, που έχουμε σκοπό να σας παραθέσουμε στη συνέχεια, θα μπορείτε να κοιμάστε ήσυχοι, ό,τι και να συμβεί – το απευχόμαστε – τα δεδομένα σας δεν πρόκειται να χαθούν. Οι οδηγίες συμπεριλαμβάνουν τη μέθοδο αποθήκευσης στο iCloud ή στο iTunes των ευαίσθητων πληροφοριών σε περίπτωση που η συσκευή σας «πεθάνει» ξαφνικά.

Γιατί είναι σημαντικά τα αντίγραφα ασφαλείας και πώς θα τα δημιουργήσετε 

Η συσκευή iPhone ανήκει στις πιο σημαντικές υλικές κτήσεις που διαθέτετε. Αφήνοντας στην άκρη την οικονομική αξία της κάθε iOS συσκευής, τα iPhones έχουν γίνει αποθετήρια αναμνήσεων, είτε πρόκειται για φωτογραφίες που έχουν απαθανατίσει σημαντικές στιγμές σας είτε για σημαντικά έγγραφα.

Θα πρέπει να είστε σίγουροι πως όλα αυτά τα πολύτιμα δεδομένα σας, τα έχετε διασφαλίσει σε περίπτωση κλοπής, φθοράς ή απώλειας γενικότερα. Βέβαια αν έχετε διασφαλίσει τα δεδομένα σας, η σκέψη σας θα πάει μόνο στην αγορά ενός νέου μοντέλου, καθώς θα είστε σε θέση να επαναφέρετε όλα τα δεδομένα σας εύκολα και γρήγορα, μέσω του αντιγράφου ασφαλείας.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αποθηκεύσετε τις πληροφορίες σας στο διαδίκτυο, στο PC ή στο Mac σας, εντελώς δωρεάν και πολύ εύκολα. Με την υπηρεσία iCloud της Apple το iPhone σας συγχρονίζει συνεχώς τα σημαντικά σας δεδομένα μέσω web-based servers και του iTunes, προσφέροντας αντίγραφο με ένα κλικ.

Βέβαια υπάρχουν και υπηρεσίες τρίτων κατασκευαστών που προσφέρουν μια σειρά από εναλλακτικές λύσεις. Ως προληπτικό μέτρο ασφαλείας θα σας συνιστούσαμε τη χρήση τουλάχιστον δύο από τις διαθέσιμες λύσεις, προκειμένου να αποφευχθεί το χειρότερο.

Πώς να δημιουργήσετε αντίγραφο ασφαλείας ενός iPhone:

1. Δημιουργήστε αντίγραφο στο iCloud

Ένας απλός τρόπος για να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων σας, είναι η χρήση της in-house υπηρεσίας, iCloud. Κάθε Apple ID έχει διαθέσιμο χώρο 5 GB αποθήκευσης, προκειμένου να διατηρήσετε τους σελιδοδείκτες σας, επαφές, ημερολόγια, έγγραφα iCloud, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, σημειώσεις και φωτογραφίες στην υπηρεσία iCloud Photo Library.

Εάν διαθέτετε πολλές φωτογραφίες και video, ίσως χρειαστεί να κάνετε αναβάθμιση του χώρου σας, με αντίτιμο 0,99 € για 20 GB, 3,99 € για 200 GB φθάνοντας έως κι 1 TB με 19,99 € ανά μήνα. Παρότι η δημιουργία αντιγράφου ασφαλείας στο iCloud είναι μία βολική κίνηση, θα συμβουλεύαμε να τη συνδυάσετε και με τοπική αποθήκευση αντιγράφου ασφαλείας στο iTunes. H διαδικασία είναι πολύ απλή και μπορεί να πραγματοποιηθεί ασύρματα μέσω σύνδεσης Wi-Fi.

Για να χρησιμοποιήσετε την δυνατότητα αντιγράφου στο iCloud, θα χρειαστείτε έναν λογαριασμό iCloud, ο οποίος θα πρέπει να δημιουργηθεί κατά την ενεργοποίηση της συσκευής σας για πρώτη φορά.

Στη συσκευή σας iPhone, να μεταβείτε στις Ρυθμίσεις > iCloud > Εφεδρικό αντίγραφο και θα δείτε την εναλλαγή «Αντίγραφο iCloud». Θέστε την στη θέση on και αυτόματα η συσκευή σας θα διατηρεί αντίγραφο στο iCloud χωρίς καμία δική σας παρέμβαση.

2.  Δημιουργία αντιγράφου ασφαλείας στο iTunes

To να έχετε και τοπικά ένα αντίγραφο ασφαλείας είναι μία πολύ καλή ιδέα καθώς θα γνωρίζετε πως ό,τι και να συμβεί έχετε μία εναλλακτική, πέραν της εμπιστοσύνης σας στο παντοδύναμο iCloud. Είναι εύκολο να δημιουργήσετε ένα αντίγραφο ασφαλείας τοπικά, χάρη στο αγαπημένο (κατ’ ευφημισμών) σε πολλούς iTunes.

Πριν μερικά χρόνια ήσασταν αναγκασμένοι να συνδέετε τακτικά τη συσκευή σας στον υπολογιστή, προκειμένου να συγχρονίσετε μουσική, αλλά με την έλευση του iTunes Match, πλέον η σύνδεση είναι περιττή. Η εφαρμογή iTunes παραμένει σημαντική, καθώς άμεσα μπορείτε να διατηρήσετε τοπικά, ένα αντίγραφο ασφαλείας της συσκευής σας.

Συνδέστε πρώτα από όλα τη συσκευή σας μέσω ενός καλωδίου σύνδεσης στο Mac ή στο Pc σας. πάνω αριστερά θα εμφανιστεί ένα μικρό εικονίδιο τηλεφώνου. Πατήστε το εικονίδιο, προκειμένου να εμφανιστεί το μενού της συσκευής σας. βεβαιωθείτε πως βρίσκεστε στη σελίδα «Σύνοψη» (Summary) από την πλευρική στήλη, ώστε να εμφανίσουν τρία πλαίσια από τα οποία το μεσαίο αφορά τα Εφεδρικά αντίγραφα.

Οι κύριες ενότητες είναι δύο – αυτόματη και χειροκίνητη – συνήθως το iPhone έχει επιλεχθεί ως αυτόματη δημιουργία αντιγράφων στο iCloud. Eάν επιθυμείτε κάθε φορά που συνδέετε τη συσκευή σας στον υπολογιστή να δημιουργείται αμέσως ένα νεότερο αντίγραφο ασφαλείας, τικάρετε την επιλογή «Σε αυτόν τον υπολογιστή». Στο ίδιο πλαίσιο σας δίνεται η δυνατότητα να δημιουργήσετε ένα αντίγραφο ασφαλείας με τα δεδομένα σας, χειροκίνητα. Πατήστε το πλήκτρο «Αντίγραφο τώρα» και το iTunes, θα σεβαστεί την εντολή σας. Το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί είναι ανάλογο της ποσότητας των δεδομένων σας στη συσκευή.

Δίπλα από το πλήκτρο αυτό, βρίσκεται το πλήκτρο της επαναφοράς από αντίγραφο ασφαλείας, με το οποίο μπορείτε να επαναφέρετε τα δεδομένα σας και να δημιουργήσετε μία πανομοιότυπη συσκευή σε περίπτωση απώλειας.  Πιστεύουμε οι περισσότεροι αναρωτιέστε, τι δεδομένα συμπεριλαμβάνονται σε ένα αντίγραφο ασφαλείας;

  • Φωτογραφίες
  • Επαφές
  • Ημερολόγια λογαριασμών
  • Σελιδοδείκτες Safari
  • Σημειώσεις
  • Ιστορικό κλήσεων

Προφίλ και διάφορα άλλα δεδομένα μικρότερης σημασίας. Η Apple έχει δημιουργήσει μία εκτενή λίστα με όλα τα δεδομένα που συμπεριλαμβάνονται σε ένα αντίγραφο ασφαλείας στο οποίο μπορείτε να έχετε πρόσβαση από εδώ (http://support.apple.com/en-gb/HT204269). Το αντίγραφο ασφαλείας στο iTunes, δεν συμπεριλαμβάνει αρχεία πολυμέσων όπως ταινίες, μουσική, εφαρμογές αγορασμένες από το iTunes. Θα πρέπει τα δεδομένα αυτά να συγχρονιστούν εκ νέου με τη συσκευή σας, από τον υπολογιστή.

3. Δημιουργήστε ένα κρυπτογραφημένο αντίγραφο ασφαλείας

Υπάρχει ένας ακόμη τύπος αντιγράφου ασφαλείας, που διατίθεται μέσα από την εφαρμογή iTunes, ο οποίος είναι κρυπτογραφημένος. Εάν η συσκευή σας εμπεριέχει ευαίσθητα επαγγελματικά δεδομένα ή επιθυμείτε επιπλέον ασφάλεια, κάνοντας χρήση αυτής της επιλογής θα έχετε ένα επιπλέον επίπεδο ασφαλείας. Το αντίγραφο ασφαλείας θα είναι προσβάσιμο μόνο μέσου ενός κωδικού πρόσβασης τον οποίο και θα σας ζητηθεί να δημιουργήσετε.

Να θυμάστε πως ο συγκεκριμένος κωδικός δεν γνωστοποιείται στους servers της Apple. Αν για οποιαδήποτε λόγο απολεσθεί, τότε το αντίγραφο ασφαλείας αχρηστεύεται. Λόγω του επιπέδου ασφαλείας, ένα κρυπτογραφημένο αντίγραφο ασφαλείας, εμπεριέχει επιπλέον δεδομένα της βασικής έκδοσης. Αυτά συμπεριλαμβάνουν πληροφορίες της εφαρμογής Υγείας καθώς και κωδικούς Keychain.

Προσπαθήσαμε να εξαντλήσουμε πλήρως όλες τις πληροφορίες που σας είναι απαραίτητες για να κατανοήσετε την χρησιμότητα και την αναγκαιότητα διατήρησης αντιγράφων ασφαλείας, καθώς και τις διαθέσιμες μεθόδους. Εάν κάτι από τα παραπάνω χρήζει περισσότερης ανάλυσης, παρακαλούμε ενημερώστε μας στα σχόλια.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
ΟΔΗΓΟΙ

To Appleteam.gr δημιουργήθηκε για να παρέχει καθημερινή ενημέρωση για τα προϊόντα και την εταιρία Apple. Απαρτίζεται από έμπειρο δυναμικό πάνω στις iOS Devices έτοιμο να σας βοηθήσει σε ό,τι χρειαστείτε. Μπείτε λοιπόν σε μία σύγχρονη ομάδα σήμερα!
Newsroll
Αρέσει σε %d bloggers: