IPHONE

iPhone 5S vs iPhone 6 |Τι αναμένεται να αλλάξει σύμφωνα με τις φήμες;

Πώς θα μπορούσε το iPhone 6 της Apple να διαφέρει από το iPhone 5S; Ας ρίξουμε μια ματιά στις διάφορες φήμες που έχουν κυκλοφορήσει μέχρι τώρα.

Το iPhone 5S έχει μέχρι στιγμής προκαλέσει ιδιαίτερα θετικές κριτικές για την υψηλή απόδοσή του, την κορυφαία του εμφάνιση και τη βελτιωμένη διάρκεια ζωής της μπαταρίας του. Αλλά, με την επωνυμία «S» πολλοί το θεωρούν ως μια στοιχειώδη αναβάθμιση από τον ήδη εξαιρετικό προκάτοχό του (iPhone 5) και κοιτούν προς το iPhone 6 για μεγάλες, ΜΕΓΑΛΕΣ, αλλαγές.

Σχεδιασμός και κατασκευή

Το iPhone 5S δεν παρεκλίνει και πολύ από το βασικό σχεδιασμό της Apple σε όλα τα iPhone μέχρι σήμερα. Διαθέτει τη γνωστή πλάτη αλουμινίου και έχει ίδιες διαστάσεις και βάρος με τον προκάτοχό του, γεγονός που το καθιστά βέβαια ως μία από τις ελαφρύτερες και λεπτότερες συσκευές στην αγορά, με μια εκ των κορυφαίων (αν όχι κορυφαία) ποιότητα κατασκευής. Οι κύριες αλλαγές στο τελευταίο αυτό iPhone αφορούν στις χρωματικές επιλογές, οι οποίες είναι πλέον Space Grey, Silver και Champagne Gold, καθώς και στο μεταλλικό στεφάνι που υπάρχει πλέον γύρω από το Home button.

iphone5s

Το iPhone 6, που βρίσκεται ακόμα στο στάδιο του σχεδιασμού και της ανάπτυξης, είναι το προϊόν για το οποίο κάνουν όνειρα οι πιστοί της Apple. Οι φήμες αναφέρουν συνεχώς ότι έφτασε η ώρα που θα λυγίσει η Apple και θα υιοθετήσει τελικά μεγάλύτερες οθόνες, όπως οι ανταγωνιστές της.

Ένα phablet ίσως να ήταν ωραίο και μερικές προβλέψεις αναφέρουν ότι η Apple σκοπεύει να κυκλοφορήσει δύο διαφορετικές εκδόσεις iPhone, οι οποίες θα διαθέτουν μεγαλύτερες οθόνες από τις σημερινές. Αν μία τέτοια φήμη επαληθευτεί ή όχι θα το δούμε στο μέλλον, αλλά η ιδέα ενός iPhone με 4,5-4.78 ίντσες οθόνη δίπλα σε ένα «phablet» iPhone με 5+ ίντσες οθόνη είναι προς το παρόν μια αρκετά δελεαστική «βλασφημία».

iphone6concept

Όμως, η αύξηση στο μέγεθος της οθόνης του iPhone 6 εξακολουθεί να είναι δύσκολο να πραγματοποιηθεί, για τον απλούστατο λόγο ότι η Apple έχει στο παρελθόν υποστηρίξει με με μεγάλη σιγουριά ότι μία οθόνη μεγέθους 3,5-4 ιντσών είναι το βέλτιστο για εύκολη χρήση και λειτουργικότητα. Πέρυσι, η Apple κατάφερε να κάνει το άλμα από τις 3,5 στις 4 ίντσες, αλλά ήταν μια αύξηση μόλις μισής ίντσας. Η αλλαγή από τις 4 ίντσες σε μεγέθη κατηγορίας phablet είναι μια εντελώς διαφορετική περίπτωση.

Το μέγεθος της συσκευής, που θα προσαρμοστεί ώστε να φιλοξενήσει μια μεγαλύτερη οθόνη, είναι ο κύριος λόγος που μπορούμε να φανταστούμε για να αλλάξει το υπάρχον μέγεθος του iPhone. Aκόμη, βέβαια, κι αν η οθόνη μεγαλώσει, το πιο πιθανό είναι η Apple να προσπαθήσει να διατηρήσει, όσο είναι δυνατό, τις τωρινές διαστάσεις του τηλεφώνου, χρησιμοποιώντας στενότερα περιθώρια γύρω από την οθόνη, όπως έκανε η Samsung με τα Galaxy S4 και Note 3 αλλά και η ίδια με το iPad Air. Υπάρχουν φήμες και για κυρτή οθόνη, αλλά ειλικρινά δεν θεωρούμε κάτι τέτοιο πολύ πιθανό. Τι χρησιμότητα θα προσέθετε στο iPhone έτσι κι αλλιώς;

Οθόνη

Η οθόνη του iPhone 5S παρέμεινε αμετάβλητη σε σχέση με αυτή του προκατόχου του, δηλαδή IPS LCD οθόνη Retina 4 ιντσών με ανάλυση 1136×640 pixel και πυκνότητα 326 ppi. Και πάλι, η Apple υποστηρίζει ότι αυτό είναι το βέλτιστο μέγεθος και σχήμα οθόνης για ποιότητα προβολής και ευκολία χρήσης του μέσου χρήστη smartphone. Αντικειμενικά, είναι μια οθόνη κορυφαίας ποιότητας – είναι δύσκολο να διαμαρτυρηθεί κάποιος για την ευκρίνεια, τα χρώματα ή τη φωτεινότητα του iPhone 5S του.

Όμως, οι μεγαλύτερες οθόνες οδηγούν στην αγορά πολλών smartphone από αντίπαλες πλατφόρμες, έτσι έχει νόημα για την Apple να κυνηγήσει ένα μερίδιο αυτής της αγοράς και να παραδεχτεί ότι κάποιοι χρήστες θέλουν μεγαλύτερες οθόνες. Ένα iPhone 6 με οθόνη 4.8 ιντσών ακούγεται αρκετά καλό και δε χρειάζεται πολύς κόπος για να διατηρηθούν τα υψηλά στάνταρ ποιότητας της Apple. Μπορούν απλά να επιλέξουν Full HD ανάλυση 1080p και να έχουν ήσυχο το κεφάλι τους.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι άφθονες φήμες που κυκλοφορούν σχετικά με την πιθανότητα η Apple να στραφεί για το iPhone 6 σε οθόνες τεχνολογίας OLED αντί για τις IPS LCD που χρησιμοποιεί μέχρι σήμερα.

iphone6

Επεξεργαστής

Ο επεξεργαστής A7 της Apple, ο οποίος έκανε ντεμπούτο στο νέο iPhone 5S, έχει λάβει άκρως θετικά σχόλια από τη στιγμή που κυκλοφόρησε. Είναι το πρώτο τσιπ για φορητή συσκευή που υλοποιείται με 64-bit αρχιτεκτονική και παρότι (αυτός ο διπύρηνος επεξεργαστής, χρονισμένος στα 1.3GHz και με 1GB RAM) έχει πολύ καλύτερες επιδόσεις από όλους τους άλλους σε διάφορα benchmark tests, είναι σίγουρο πως όταν οι περισσότερες εφαρμογές γραφτούν για τα 64 bit, θα δούμε ακόμα μεγαλύτερη βελτίωση στην ταχύτητα του iPhone. Οι σουίτα iWork της Apple αναβαθμίστηκε πρόσφατα ώστε να εκμεταλλεύτει τη νέα αρχιτεκτονική του επεξεργαστή όπως και οι υπόλοιπες επίσημες εφαρμογές της εταιρίας, ενώ όλο και περισσότεροι προγραμματιστές αναμένεται να ενημερώσουν σιγά-σιγά τις εφαρμογές τους.

Όντας η πρώτη που χρησιμοποιεί τα 64 bit, είναι φυσικό η Apple να συνεχίσει να προωθεί αυτή την αρχιτεκτονική στις προσεχείς συσκευές της. Έτσι, το iPhone 6 θα διαθέτει επεξεργαστή 64-bit, ο οποίος θα είναι ακόμη πιο γρήγορος.Θα μπορούσε το iPhone 6 να είναι το πρώτο τετραπύρηνο iPhone; Είναι πιθανό, αλλά είναι δύσκολο να το πούμε από τώρα.

Hardware

Η Apple είναι δύσκολο να αλλάξει τις χωρητικότητες και τις επιλογές συνδεσιμότητας σε σχέση με το iPhone 5S, εκτός εάν κάποιο νέο πρότυπο λανσαριστεί μέχρι το επόμενο φθινόπωρο, το οποίο βέβαια δεν είναι πολύ πιθανό. Αυτό σημαίνει ότι θα δούμε ξανά τις επιλογές των 16, 32 και 64 GB (δύσκολα 128 GB όπως στα iPad), χωρίς φυσικά microSD κάρτες, με υποδοχή Lightning, Wi – Fi, Bluetooth, χωρίς NFC, καθώς και με συνδεσιμότητα 4G/3G.

iOS

Η μετάβαση από το iOS 6 στο iOS 7 θεωρήθηκε ως μία από τις πιο σημαντικές αναβαθμίσεις στην πλατφόρμα λογισμικού της Apple εδώ και χρόνια, έτσι ώστε να φαίνεται απίθανο το iOS 8 να περιλαμβάνει πάρα πολλές σημαντικές αλλαγές στο σχεδιασμό και τη λειτουργικότητα. Ωστόσο, υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με το πως μπορεί να εκμεταλλευτεί η Apple καλύτερα το Touch ID, καθώς και με άλλες τεχνολογίες που φημολογείται ότι είναι σε ανάπτυξη.

iphone5stouchid

Βεβαίως, το iOS 7 στο iPhone 5S είναι τόσο ισχυρό όσο ποτέ με σημαντικά βελτιωμένο UI, πιο χρήσιμα μενού για το multitasking, τις ειδοποιήσεις και τις ρυθμίσεις, καθώς και νέες υπηρεσίες όπως το iTunes Radio.

Με το iOS 8, μπορεί να δούμε το Touch ID να κάνει περισσότερα από το απλό ξεκλείδωμα του τηλεφώνου και την έγκριση των αγορών στο iTunes. Θα μπορούσε να επεκταθεί σε ευρύτερες δυνατότητες που έχει τη δυναμική να καθιερώσει η Apple, όπως όταν ξεκίνησε τις αδειοδοτήσεις στο χώρο της μουσικής με το iTunes. Σίγουρα, πάντως, η Apple θα χρησιμοποιήσει ξανά το Touch ID στο επόμενο iPhone.

Υπάρχουν, επίσης, φήμες ότι η Apple δοκιμάζει κάποια τεχνολογία που επιτρέπει τον έλεγχο του τηλεφώνου με τα μάτια – παρόμοια με το Smart Scroll της Samsung για το Galaxy S4, αλλά μάλλον καλύτερη…κατά κάποιο τρόπο.

Κάμερα

Ένας άλλος τομέας όπου η Apple προχώρησε σε βελτιώσεις είναι η κάμερα iSight στο iPhone 5S. Ενώ εξακολουθεί ακόμα να διαθέτει αισθητήρα 8 megapixel, όπως κι ο προκάτοχός του, ο νέος αυτός αισθητήρας είναι αναβαθμισμένος για μεγαλύτερη ευαισθησία (ευρύτερος, f/2.2 διάφραγμα), το λογισμικό της Apple έχει ενισχυθεί για την καλύτερη ποιότητα λήψης, ενώ και το dual-LED φλας χρησιμοποιεί πορτοκαλί και άσπρο LED για την προσαρμογή στο πιο φυσικό χρώμα που μπορεί να επιτευχθεί σε κάθε είδος φωτισμού.

iphone5scamera

Πώς θα μπορούσε η Apple να βελτιώσει επιπλέον την κάμερα; Λοιπόν, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει μεγαλύτερο αισθητήρα 13 megapixel, αλλά επέλεξε να μην το κάνει στο iPhone 5S, υποστηρίζοντας την άποψή της όπως στο επιχείρημα για την οθόνη Retina (δηλαδή ότι δε μας χρειάζονται οθόνες μεγαλύτερης ανάλυσης). Μια άλλη επιλογή θα ήταν να προσθέσει οπτική σταθεροποίηση εικόνας (OIS) ή και ένα ευρύτερο f/2.0 διάφραγμα. Αλλά, σε γενικές γραμμές οι φωτογραφίες που τραβάει το iPhone 5S είναι αρκετά εντυπωσιακές και μπορούν άνετα να σταθούν δίπλα σε κάποιο «Γολιάθ», όπως το Lumia 1020, οπότε ίσως δούμε την ίδια κάμερα και στο iPhone 6.

Συμπέρασμα

Αυτά αναφέρουν, σε γενικές γραμμές, οι φήμες μέχρι σήμερα. Είναι βέβαιο ότι μέχρι την κυκλοφορία του νέου iPhone (λογικά το ερχόμενο φθινόπωρο) έχουμε να δούμε και να διαβάσουμε πολύ περισσότερα, η πλειοψηφία φυσικά των οποίων δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί. Η Apple, παρά την κριτική που δέχεται κατά καιρούς, φροντίζει σχεδόν πάντα να συγκεντρώνει ό,τι νεότερο και καλύτερο χαρακτηριστικό κυκλοφορεί σε ένα όμορφο πακέτο, σημειώνοντας παγκόσμια επιτυχία. Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, από το θόρυβο που υπάρχει γύρω από το iPhone και από τις απαιτήσεις των χρηστών του, ότι δίκαια βρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεων στην κατηγορία του.

Την επόμενη χρονιά θα δούμε πιθανότατα μεγάλες εξελίξεις στο χώρο της τεχνολογίας και συγκεκριμένα στην Apple, με νέα προϊόντα (iWatch, iTV…) και υπηρεσίες να βρίσκονται στη φάση του σχεδιασμού και της ανάπτυξης. Αναμένουμε με ενθουσιασμό τις εξελίξεις!

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
IPHONE

Apple follower. Technology and watch enthusiast. Core gamer. Editor at Appleteam.gr.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

*

*

Newsroll