APPLE

iOS 7 vs Android KitKat 4.4 |Ποτέ τα δυο λειτουργικά συστήματα δεν ήταν τόσο κοντά!

Η κυκλοφορία του Nexus 5 είναι ένας λόγος για τους οπαδούς του Android λειτουργικού να το γιορτάσουν. Ο λόγος είναι γιατί μαζί του φέρει την Android 4.4  η οποία είναι και η τελευταία έκδοση του δημοφιλούς λειτουργικού συστήματος της Google. Είναι λοιπόν ικανή η νέα ενημερωμένη έκδοση να απειλήσει το iOS 7; Για να δούμε παρακάτω αναλυτικά screen to screen.

Να σημειώσουμε πως οι χρήστες Android συσκευών περίμεναν ένα ανασχεδιασμένο λειτουργικό, όπως έγινε από το iOS 6 στο iOS 7 και απογοητεύτηκαν. Το Android 4.4 είναι η εξέλιξη του προηγούμενου όχι η επανάσταση. Οπτικά δεν έχει ιδιαίτερες αλλαγές από το 4.3 με τη μεγαλύτερη αισθητική αλλαγή να είναι η γραμματοσειρά Roboto και η απομάκρυνση των solid bar στην ευρύτερη περιοχή των γνωστοποιήσεων στο επάνω μέρος της οθόνης καθώς και στην Android command bar στο κάτω μέρος της οθόνης.

Μια αλλαγή που περιλαβάνεται στο Android η οποία  έχει διαδεχθεί το βαρετό μαύρο στις οθόνες κι έχει γίνει πιο εκλυστική η εμφάνιση, αφορά τον slider με τις εφαρμογές όπου έχει  αναθεωρηθεί και αφαιρεθεί. Είναι πλέον προσβάσιμος από την αρχική οθόνη η οποία όμως στην ουσία είναι μία οπισθοδρόμηση από τη πλευρά της Google καθώς έτσι ήταν στην έκδοση Android 2.3

Κατά τα άλλα τα πράγματα έχουν παραμείνει ίδια στον κόσμο του Android. Ο σχεδιαστής Μαthias Duarte έχει διαμορφώσει ένα λειτουργικό σύστημα ώστε να έχει ομοιόμορφη εμφάνιση σε όλα τα κινητά τηλέφωνα και tablets με λειτουργικό Android . Θα πρέπει όμως να περιμένετε πως με την έλευση του 4.4 οι κατασκευαστές θα εφαρμόσουν το δικό τους προσαρμοσμένο θέμα.

Ας έρθουμε στα δικά μας η Apple έδωσε μεγάλη σημασία στο iOS 7 τόσο στην εμφάνιση φεύγοντας μακριά από τον σκευομορφισμό κι αγκαλιάζοντας μία νέα μινιμαλ εμφάνιση πολλές φορές δυσδιάκριτη από το λειτουργικό της Google. Ξεκινώντας από τις λεπτές γραμματοσειρές, τα ομοιόμορφα εικονίδια φτάσανε τα δύο λειτουργικά συστήματα πάρα πολύ κοντά στην εμφάνιση που ποτέ έως τώρα δεν ήταν.

interface

 Multitasking

Δεν θα συναντήσουμε μεγάλες διαφορές στο 4.4 στη διαχείριση εφαρμογών Multitatsking, όπως και πριν πατώντας στο πλήκτρο πολυδιεργασίας μπορείτε να κλείσετε εφαρμογές με swipe. Σε αντίθεση με το iOS 7 Multitasking menu όπου ανασχεδιαστήκε κι έγινε παρόμοιο με του Android χρησιμοποιώντας χειρονομία για να απορρίψει εφαρμογές. Στο εσωτερικό όμως η βασική λειτουργικότητα είναι διαφορετική. Ενώ οι εφαρμογές στο Android μπορούν να συνεχίσουν να εκτελούνται στο παρασκήνιο στο iOS οι περισσότερες εφαρμογές, αν όχι όλες μπαίνουν σε κατάστηση παγώματος.

Αυτό σημαίνει πως παύουν να καταναλώνουν επεξεργαστική ισχύ μέχρι να επανέλθουν στο προσκήνιο. το πλεονέκτημα εδώ είναι η ζωή της μπαταρίας, αλλά αυτο σημαίνει πως οι εφαμογές θα πρέπει να κωδικοποιηθούν ειδικά για την εκτέλεση λειτουργιών στο παρασκήνιο. Η νέα ενημέρωση της Google+ εφαρμογής για iOS είναι ένα καλό παράδειγμα καθώς σύντομα θα είναι σε θέση να σας επιτρέπει να ανεβάζετε φωτογραφίες στο σύννεφο ακόμη κι άν η εφαρμογή δεν είναι πραγματικά ανοιχτή.

multitasking_0

Notifications

Εδώ φαίνεται πως το Android  υπερτερεί θεωρητικά όταν πρόκειται για κοινοποιήσεις αρκετό καιρό τώρα, χωρίς αλλαγές στο 4.4 είναι ακόμη μπροστά. Η Apple έχει κάνει τεράστια βήματα στον τομέα των γνωστοποιήσεων. Μπορείτε να επιλέξετε ποιες γνωστοποιήσεις θα εμφανίζονται στο drop down menu, ειδοποιήσεων καθώς και στην οθόνη κλειδώματος. Έχουμε όμως  ελλείψεις ακόμη στον τομέα αυτόν.

Στο λειτουργικό της Google, οι κοινοποιήσεις εμφανίζονται σε ένα pull down menu, αλλά μπορείτε να απομακρύνετε αυτές που δεν θέλετε να εμφανίζονται ξανά όπως μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, για να έχετε καλύτερη προεπισκόπηση του περιέχομενου τους. Παρά τις εξελίξεις στον τομέα του iOS εξακολουθεί να έχει σαφές προβάδισμα εδώ.

notifications

Κέντρο Ελέγχου

Ένα από τα μεγαλύτερα βήματα του iOS 7 είναι η προσθήκη του Κέντρου Ελέγχου, όπου επιτρέπει στους χρήστες να ελέγχουν τις ρυθμίσεις από οπουδήποτε βρίσκονται. Ο πίνακας επιτρέπει να ενεργοποιήσετε την λειτουργία Airplane Mode, Bluetooth, να ρυθμίσετε τη φωτεινότητα της οθόνης να ενεργοποιήσετε το  (LED Flash) δίνοντας έναν αυτοσχέδιο φακό. Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα swipe  από το κάτω μέρος της οθόνης προς τα επάνω.

Η πρόσβαση στο Κέντρο ελέγχου γίνεται και από την οθόνη κλειδώματος αλλά και μέσα από τις εφαρμογές. Σε σύγκριση με τα quick settings τα οποία προσφέρουν παρόμοιες δυνατότητες, είναι προσβάσιμα από τη γραμμή ειδοποιήσεων pull down. Επιπλέον στο 4.4 εάν το swipe γίνει με δύο δάχτυλα, τότε έχετε γρήγορη πρόσβαση στο menu των ρυθμίσεων. Εδώ ας είμαστε δίκαιοι και τα δυο λειτουργικά συστήματα είναι αρκετά αξιοπρεπη σε αυτό το κομμάτι. Οι διαφορές είναι ελάχιστες μεταξύ τους.

settings_1

Μουσική

 Η Apple είναι η εταιρεία που στο παρελθόν έφερε την επανάσταση στη μουσική βιομηχανία με το iTunes και το iPod, έτσι εδώ μπορείτε να απολαύσετε το προβάδισμα του iOS λειτουργικού. Ωστόσο η Google ως νούμερο ένα στις μηχανές αναζήτησης, έχει αξιοποιήσει τη θέση αυτή, κάνοντας σοβαρά βήματα στη σφαίρα του ήχου.

Το Music Google Play  το οποίο βρίσκεται στο Android επιτρέπει στους χρήστες να ανεβάσουν 20000 από τα δικά τους τραγούδια στο cloud για να έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε οποιαδήποτε από αυτά, από οποιαδήποτε συσκευή Android. Σκεφτείτε κάτι σαν το Spotify. Η αδιαφιλονίκητη θέση της Apple ως KIng of Music έχει αρχίσει να απειλείται. Ωστόσο όμως η Apple εξακολουθεί να έχει το iTunes κι αυτό είναι λίγο πολύ το «επίσημο» κατάστημα μουσικής σήμερα. Επιπλέον η Apple έχει το iTunes Radio καθώς και το iTunes Match για την πρόσβαση της δική σας Μουσικής στο iCloud. Με αυτές τις δύο υπηρεσίες η Apple προσφέρει ένα αξιοπρεπές περιβάλλον, το οποίο συνδέεται απόλυτα με το υπόλοιπο λειτουργικό σύστημα κάτι που κάνει και το Αndroid πλέον όσο αφορά την αισθητική σύνδεση.

 music_0

Μηνύματα

Ο τρόπος με τον οποίο το Android 4.4 χειρίζεται τα μηνύματα αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές στον πυρήνα του λειτουργικού συστήματος. Η γνωστή εφαρμογή των μηνυμάτων δεν υπάρχει πλέον. Αντ ‘αυτού, τα μηνύματα προωθούνται στο Hangouts, την υπηρεσία άμεσων μηνυμάτων της Google, η οποία αντικατέστησε το GTalk. Μπορείτε τώρα να αποστέλλετε SMS ή μήνυμα μέσω ίντερνετ στις επαφές σας από την ίδια εφαρμογή, όμως το Android δεν είναι αρκετά έξυπνο ώστε να ξέρει πότε ανταλλάσσετε SMS και πότε κάνετε chat με το ίδιο πρόσωπο – αυτή η ικανότητα είναι αποκλειστικότητα του iOS 7.

Η λειτουργία iMessage της Apple γνωρίζει πότε στέλνετε γραπτό μήνυμα σε κάποιον ο οποίος επίσης χρησιμοποιεί iOS και αντί για την αποστολή SMS, χρησιμοποιεί τη σύνδεσή στο ίντερνετ για να στείλει ένα άμεσο μήνυμα, μέσα στην ίδια συνομιλία. Το Hangouts, από την άλλη πλευρά, θα σας κάνει να ξεκινήσετε μια νέα συζήτηση, αν θέλετε να μεταβείτε από τα SMS στα άμεσα μηνύματα. Η Google κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και η λειτουργία αυτή σίγουρα θα βελτιωθεί με την πάροδο του χρόνου, αλλά το iOS διατηρεί ένα μικρό προβάδισμα στον τομέα αυτό.

messages

Προεγκατεστημένες εφαρμογές

Και τα δύο συστήματα προσφέρουν μια ποικιλία από προεγκατεστημένες βασικές εφαρμογές, πολλές από τις οποίες έχουν ομοιότητες ανάμεσα στα δύο λειτουργικά. Για παράδειγμα, η σύνδεση στον Google λογαριασμό σας στο iOS θα σας προσφέρει σχεδόν την ίδια εμπειρία όπως στο Android – ραντεβού ημερολογίου, email και επαφές είναι προσβάσιμα, αλλά με λιγότερο άμεσο τρόπο από ότι στο OS της Google.

Αν είστε ένας αφοσιωμένος χρήστης του Google Mail, τότε ίσως να πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε το Android, γιατί όπως και οι υπόλοιπες εφαρμογές της Google, η υπηρεσία αυτή αλληλεπιδρά και ενσωματώνεται πολύ καλύτερα. Στο iOS, είναι δυνατό να ρυθμίσετε τον προεπιλεγμένο λογαριασμό e-mail για να χρησιμοποιήτε το Gmail, αλλά με αυτόν τον τρόπο δεν θα εμφανιστούν οι διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όλων των ατόμων που έχετε έρθει ποτέ σε επαφή ούτε θα μπορείτε να κάνετε αναζήτηση σε ολόκληρο το inbox σας. Η εφαρμογή Gmail είναι διαθέσιμη στο App Store, αλλά δεν είναι τόσο χρηστική σε σχέση με την ενσωματωμένη που προσφέρει το Android.

coreapps

Διαμοιρασμός

Αυτή είναι άλλη μια περιοχή όπου το Android είναι ο νικητής. Στο Android μπορείτε να μοιραστείτε οτιδήποτε θέλετε μέσα από μια ολόκληρη σειρά από εφαρμογές, ενώ στο iOS είστε κάπως πιο περιορισμένος. Για παράδειγμα, μια φωτογραφία στο Android μπορεί να μοιραστεί άμεσα με οποιαδήποτε εφαρμογή στο τηλέφωνό σας η οποία έχει τη δυνατότητα να δεχθεί εικόνες, όπως το Twitter, το Facebook, το Instagram, το Dropbox ή το Google+. Αντίθετα, η κοινή χρήση μιας εικόνας στο iOS είναι μάλλον πιο δύσκολη και συχνά θα πρέπει να ανοίξετε τη σχετική εφαρμογή ώστε να έχετε πρόσβαση στην εικόνα.

Και πάλι όμως, αυτό είναι κάτι πάνω στο οποίο η Apple εργάζεται σκληρά για να βελτιωθεί. Για παράδειγμα, ο διαμοιρασμός περιεχομένου στο Twitter και το Facebook είναι πολύ πιο εύκολος τώρα, καθώς και τα δύο αυτά κοινωνικά δίκτυα είναι βαθιά χαραγμένα μέσα στο λειτουργικό σύστημα, όμως είναι σαφές ότι το Android προηγείται στο συγκεκριμένο τομέα, παρά την έλλειψη οποιασδήποτε ουσιαστικής αλλαγής στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το σύστημα διαμοιρασμού του. Η μεγάλη διαφορά στο 4.4 είναι η δυνατότητα να εκτυπώνετε έγγραφα σε cloud-based εκτυπωτές, το οποίο είναι κάτι που δεν είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι θα χρησιμοποιήσουμε και τόσο πολύ, αλλά λογικά θα είναι χρήσιμο στους ανθρώπους των επιχειρήσεων.

sharing

Παιχνίδια

Τα παιχνίδια για smartphones αποτελούν μια τεράστια και ιδιαίτερα κερδοφόρα επιχείρηση στις μέρες μας και παρόλο που η Apple ήταν εμφανώς απρόθυμη να αναγνωρίσει το γεγονός αυτό κατά το παρελθόν, πρόσφατα έχει προβεί σε ορισμένες ενέργειες ώστε να κάνει τη διαδραστική ψυχαγωγία στο iOS ακόμη πιο ελκυστική. Τα νέα χαρακτηριστικά του Game Center στο iOS 7, είναι η προσπάθεια της Apple να προσφέρει την ίδια εμπειρία με το Xbox Live για το Xbox 360.

Οι παίκτες μπορούν να δημιουργήσουν ένα προφίλ, το οποίο στη συνέχεια συνδέεται σε όλα τα παιχνίδια που έχουν παίξει, επιτρέποντάς τους να διαμορφώσουν μια «βαθμολογία gamer» που μπορεί να συγκριθεί με την αντίστοιχη των φίλων τους. Μπορούν επίσης να στείλουν προκλήσεις σε άλλα άτομα μέσα από την ίδια την εφαρμογή.

Η Google έχει αργήσει κάπως να ανταποκριθεί στον τομέα αυτό, πιθανώς επειδή το Android αντιμετωπίζεται ως το δεύτερο καλύτερο σύστημα από πολλούς mobile προγραμματιστές. Αυτό αλλάζει σιγά-σιγά και πλέον το Android 4.4 έχει το δικό του portal παιχνιδιών, το Play Games. Όπως το Game Center, σας επιτρέπει να παρακολουθείτε τα παιχνίδια που έχετε κατεβάσει, να κερδίζετε επιτεύγματα και να στέλνετε προκλήσεις σε άλλους παίκτες. Ενώ δεν είναι ακόμα τόσο καθιερωμένο όσο η αντίστοιχη πρόταση της Apple, είναι σίγουρο ότι οδεύει προς τα εκεί.

Ενώ και η Apple και η Google μπορούν δυνητικά να κάνουν πολλά περισσότερα με αυτό το είδος (εστιασμένης στον gamer) λειτουργικότητας, τα δομικά στοιχεία είναι διαθέσιμα για να το πετύχουν.

gaming

Συμπέρασμα

Όταν η Apple ανανέωσε το iOS, εντυπωσίασε πολλούς χρήστες. Σε κάποιους δεν άρεσε η «καρτουνίστικη» εμφάνισή του, ενώ πολλές αλλαγές δεν ήταν και τόσο εμφανείς. Ωστόσο, καθώς η σκόνη της πολυαναμενόμενης ανανέωσης έχει κατακαθίσει, είναι σαφές ότι το iOS 7 αντιπροσωπεύει μια σημαντική εξέλιξη του λογισμικού της εταιρίας. Η Apple μπορεί να έχει δανειστεί στοιχεία από τους αντιπάλους της – το μενού multitasking που εμπνεύστηκε από το Android είναι το πιο τρανταχτό παράδειγμα – αλλά ακόμα κι έτσι βελτίωσε σε μεγάλο βαθμό τη λειτουργικότητα και τη χρηστικότητα. Όταν θα έχει περάσει αρκετός καιρός ώστε οι χρήστες να ξεχάσουν τη δραστική αλλαγή στην εμφάνιση συνηθίζοντας την, όλοι θα θυμούνται αναμφίβολα το iOS 7 ως ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για το μεγαλύτερο τεχνολογικό εμπορικό σήμα στον κόσμο.

Λαμβάνοντας υπόψη την εγγύτητα της κυκλοφορίας των δύο συστημάτων, πολλοί θα περίμεναν το Android 4.4 να ακολουθήσει το iOS 7 ως προς τη «δραματική αλλαγή», αλλά δεν συνέβη κάτι ανάλογο. Το Android διέθετε ήδη πολλές από τις βελτιώσεις που εισήχθησαν στο iOS 7 και ως εκ τούτου είχε λιγότερο έδαφος να καλύψει. Η έκδοση 4.4 προσθέτει μερικά νέα χαρακτηριστικά, όπως η εκτύπωση στο σύννεφο και οι μαζικές βελτιστοποιήσεις οι οποίες του επιτρέπουν να τρέχει σε κινητά με μόλις 500MB μνήμης RAM, αλλά στην πραγματική χρήση ένας απλός χρήστης θα δυσκολευτεί για να δει τη διαφορά ανάμεσα στα 4.3 και 4.4. Ένα μεγάλο μέρος της προσπάθειας που καταβλήθηκε για τη δημιουργία του 4.4 θα είναι πιο ορατή στα μάτια μας όταν χρησιμοποιήσουμε πιο παλιές και λιγότερο «ικανές» συσκευές, όπου σίγουρα υπάρχει μεγάλη βελτίωση σε σχέση με την 4.3.

Αυτή τη στιγμή, είναι πολύ μικρές οι διαφορές που θα σας κάνουν να επιλέξετε ανάμεσα στα δύο λειτουργικά συστήματα και θα ήταν ανόητο να μεταβείτε από το ένα στο άλλο μόνο και μόνο επειδή θα θέλατε μια αλλαγή ή αισθάνεστε ότι σας λείπει κάποια λειτουργία. Και τα δύο προσφέρουν παρόμοια επίπεδα λειτουργικότητας και αντίστοιχες εφαρμογές, αν και ο τομέας που το Android νικάει κατά κράτος την Apple είναι στα είδη των συσκευών όπου είναι διαθέσιμο – μπορείτε να αποκτήσετε κινητά σε όλα τα σχήματα και μεγέθη, ενώ με την Apple είστε κολλημένοι στο iPhone με την οθόνη των 3.5 – 4  ιντσών.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
APPLE

Apple follower. Technology and watch enthusiast. Core gamer. Editor at Appleteam.gr.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

*

*

Newsroll