SOFTWARE

iOS 11- 5 χαρακτηριστικά για να απελευθερώσεις χώρο σε iPhone και iPad

Όταν ξεκινάμε τη συζήτηση του αποθηκευτικού χώρου στα iPhones, το πρώτο πράγμα που μπορούμε με βεβαιότητα να παραδεχθούμε, είναι ότι η Apple επιτέλους «ξύπνησε». Αρχικά, μετέβη στα 32GB, ενώ με το iOS 11 προσφέρει πέντε χαρακτηριστικά που θα σε βοηθήσουν να εξοικονομήσεις αποθηκευτικό χώρο.

Storage Management Recommendations

Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό παρόμοιο με εκείνο που συναντάμε στο macOS Sierra. Στο iOS 11 η Apple έχει προβεί σε ριζική ανανέωση της ενότητας των πληροφοριών του αποθηκευτικού χώρου (Settings -> General). Εδώ θα βρείτε ένα αναλυτικό διάγραμμα με το τι καταλαμβάνει χώρο στο iPhone. Αλλά αυτό που συμβαίνει ακριβώς από κάτω έχει ιδιαίτερη σημασία. Η Apple σου προτείνει τι θα πρέπει να κάνεις για να απελευθερώσεις χώρο σε iPhone και iPad συσκευές.

Ορισμένες προτάσεις που θα βρεις εδώ είναι:

Ενεργοποίηση της iCloud Photo Library: Το iOS σου λέει πόσο χώρο μπορείς να εξοικονομήσεις ενεργοποιώντας το iCloud Photo Library. Το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό κάνει backup όλων των φωτογραφιών και των βίντεο και έπειτα τα διαγράφει από την συσκευή σας.

Οριστική διαγραφή των άλμπουμ: Αν διαγράψατε πολλές φωτογραφίες πρόσφατα, το iOS 11 θα σας προτείνει να τις διαγράψετε οριστικά από τη συσκευή σας, κάτι που θα απελευθερώσει σημαντικό αποθηκευτικό χώρο.

Ενεργοποίηση του Messages in iCloud: Η Apple κάποια στιγμή στο μέλλον θα επιτρέψει το συγχρονισμό του iMessage με το iCloud, κάτι που θα σας επιτρέψει να ανεβάσετε όλα τα μηνύματα στο iCloud και μετά να τα διαγράψετε από τη συσκευή σας.

Να σημειώσουμε ακόμη, ότι το λογισμικό θα σας προτείνει να διαγράψετε και συζητήσεις που καταλαμβάνουν αρκετό χώρο και έχουν ως επισυναπτόμενα αρκετά αρχεία, όπως βίντεο και φωτογραφίες. Τέλος, υπάρχει και μια ρύθμιση στην ενότητα Messages, από την οποία μπορείτε να διαγράψετε μηνύματα παλαιότητας ενός χρόνου.

Offload Unused Apps

Ακόμη ένα χρήσιμο χαρακτηριστικό του iOS 11. Όταν ενεργοποιηθεί η συγκεκριμένη λειτουργία, το λειτουργικό αυτόματα θα διαγράψει εφαρμογές, όταν ο διαθέσιμος χώρος είναι μικρός. Να σημειωθεί ότι θα διαγράψει εφαρμογές που δεν χρησιμοποιείτε συχνά. Μην ανησυχείτε όμως. Όλα τα έγγραφα και τα δεδομένα θα συνεχίσουν να βρίσκονται στην συσκευή σας. Απλά θα διαγραφεί η εγκατάσταση της εφαρμογής. Μπορείτε απλά να πάτε και να την ξανακατεβάσετε αν την χρειαστείτε στο μέλλον.

HEIF Image Format

Στο iOS 11, μεταβαίνουμε σε ένα νέο format εικόνων, το HEIF, το οποίο αντικαθιστά το JPEG. Όταν προβείτε στη λήψη μιας φωτογραφίας με την κάμερα του iPhone σας, αυτή θα σωθεί σε αυτό το νέο format. Όχι μόνο βελτιώνει την ποιότητα της εικόνας, αλλά παρουσιάζει και έναν εξαιρετικό αλγόριθμο συμπίεσης σε σχέση με τις εικόνες τύπου JPEG. Κατά μέσο όρο μια εικόνα με HEIF format έχει το μισό μέγεθος μιας με JPEG στην ίδια ποιότητα. Αυτό σημαίνει, ότι μπορείτε να αποθηκεύσετε διπλάσιες φωτογραφίες.

HEVC Video Format

Όπως το HEIF αποτελεί ένα νέο format εικόνας, έτσι και το HEVC αποτελεί ένα νέο format για τα βίντεο και χρησιμοποιείται αρκετά συχνά σε εκείνα του διαδικτύου. Ξανά, χάρη στον εκπληκτικό αλγόριθμο συμπίεσης, βίντεο ανάλυσης 4K σε HEVC format μπορεί να είναι κατά 40% μικρότερα. Δηλαδή, ένα βίντεο που παλιά ήταν 1GB, σήμερα με το συγκεκριμένο format θα φθάνει μόλις τα 600MB. Αν λοιπόν, ο αποθηκευτικός χώρος, σας απέτρεπε από το να προβείτε στην εγγραφή βίντεο ανάλυσης 4k, τότε μάλλον θα πρέπει να αναθεωρήσετε.

Μηνύματα στο iCloud

Τα iOS 11 και macOS High Sierra, υποστηρίζουν τη λειτουργία Μηνύματα στο iCloud. Δηλαδή, αυτόματα κάνει backup και συγχρονίζει όλα τα iMessages στο iCloud. Από τη στιγμή που ανέβουν στο iCloud μπορείτε εύκολα και γρήγορα να τα αφαιρέσετε από τη συσκευή σας, μαζί με τυχόν επισυναπτόμενα αρχεία που αυτά θα έχουν. Να σημειωθεί, ότι στην iOS 11 Beta 5 έχει αφαιρεθεί η συγκεκριμένη λειτουργία, με την Apple να επισημαίνει ότι θα επιστρέψει σε μελλοντική έκδοση.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
SOFTWARE

Γνωστός σε πολλές τεχνολογικές ιστοσελίδες από την αρθρογραφία μου, ξεκίνησα το 2017 να εργάζομαι στο Appleteam.gr. Εμποτισμένος με το μικρόβιο της τεχνολογίας από μικρό παιδί και εξοπλισμένος με πάθος και μεράκι.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

*

*

Newsroll