Μια πολυετής διαμάχη έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε Apple και Ericsson σχετικά με διπλώματα ευρεσιτεχνίας περί τεχνολογιών GSM, UMTS και LTE. Οι δικαστικές αντιπαραθέσεις μεταξύ των εταιρειών ήταν σκληρές και οι αγωγές που αντάλλαξαν μεταξύ τους πολυάριθμες, ωστόσο υπάρχει πλέον μια κοινή συμφωνία με ισχύ 7 ετών.

Οι οικονομικοί όροι και άλλες λοιπές λεπτομέρειες του συμφωνητικού αυτού δεν έχουν διαρρεύσει, αλλά έγινε σαφές πως η Apple αποδέχεται την καταβολή ενός ποσού για κάθε συσκευή που πουλάει στην Ericsson, για την χρήση των τεχνολογιών της. Η σουηδική Ericsson, μέσω Δελτίου Τύπου αναφέρει ότι πλέον τα έσοδα από τις πατέντες της θα φτάσουν τα 1,5 με 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ, με 470-590 εκατομμύρια ευρώ να προέρχονται από την συμφωνία με την Apple.

«Είμαστε ικανοποιημένοι με αυτή τη νέα συμφωνία με την Apple, η οποία ανοίγει το δρόμο προκειμένου και οι δύο εταιρείες να συνεχίσουν να επικεντρώνονται στην εισαγωγή νέων τεχνολογιών στην παγκόσμια αγορά, και προσφέρει ευκαιρίες για μελλοντικές κοινές επιχειρηματικές προσπάθειες στο μέλλον», δήλωσε στέλεχος της Ericsson.

Οι εντάσεις στις σχέσεις μεταξύ των δύο εταιρειών κορυφώθηκαν όταν η Apple τον περασμένο Ιανουάριο εκματελλευόμενη τη λήξη υπάρχουσας συμφωνίας αδειοδότησης δειπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, απευθύνθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο ζητώντας να θεωρηθούν ως πλέον άκυρες οι πατέντες της Ericsson σχετικά με την ανάπτυξη και χρήση τεχνολογιών LTE. Μάλιστα η Apple δια εκπροσώπου της τόνιζε τότε οι καινοτομίες της εταιρείας οφείλονταν στην πολυετή και σκληρή εργασία των υπαλλήλων της, καθώς και στα δισεκατομμύρια που ξοδεύτηκαν για σκοπούς έρευνας και ανάπτυξης και πως δεν έχουν ουδεμία σχέση με τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας της Ericsson.

Η Ericsson διαθέτει πάνω από 37.000 πατέντες, και πολλά από τα έσοδά της προέρχονται από την αδειοδότηση αυτών σε τρίτες εταιρείες. Μάλιστα, το 2013 πούλησε 1.700 πατέντες στην Unwired Planet, μια εταιρεία που κατέχει και διαχειρίζεται πατέντες και έχει προχωρήσει σε μηνύσεις κατά των Apple, Google και Blackberry.

Οικονομικοί σύμβουλοι εκτιμούν ότι η Apple μάλλον θα καταβάλλει ποσοστό 0,5% του κέρδους από την πώληση κάθε συσκευής iPad και iPhone.

ΜΕΣΩmyphone.gr
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροApple |Κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο στα κέρδη της βιομηχανίας smartphones
Επόμενο άρθροTempered Glass |Όταν οι απαιτήσεις μας για προστασία αυξάνονται
ASPROGIANNIS K. |Ιδιοκτήτης του Νiche ηλεκτρονικού καταστήματος Mi STORE με αντικείμενο το Service, τα Ανταλλακτικά και τα Αξεσουάρ iOS συσκευών. Ιδρυτής του ιστοχώρου APPLETEAM με καθημερινή ενημέρωση και υποστήριξη χρηστών Apple συσκευών. Γνωστός σε πολλές τεχνολογικές ιστοσελίδες και πρόθυμος να επαναφέρει οποιοδήποτε πρόβλημα, στην Apple συσκευή σας. Τo APPLETEAM το 2014 αναλάβε και τη διαχείριση και υποστήριξη των Apple Forums του μεγαλύτερου τεχνολογικού χώρου στην Ελλάδα. To 2017 επεκτείνει τις δραστηριότητές του με την ανάληψη όλων των λειτουργιών και την ανάπτυξη του myphone.gr Ακολουθήστε με!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here