5 Μυστικά που η Apple δε θέλει να γνωρίζουμε

Η Apple είναι μια από τις μεγαλύτερες τεχνολογικές εταιρίες στον κόσμο ολόκληρο και οι κάθε είδους συσκευές της είναι η αιτία για διαρροές και φήμες διαφόρων ειδών, που από τη μία πληροφορούν κοινό και ανταγωνιστές και από την άλλη, μπορούν να κάνουν κακό στην εικόνα της εταιρίας. Γιατί, όπως όλοι, και η Apple έχει τα μυστικά της – και κάποια από αυτά «σκοτεινά» –  που δεν είναι καθόλου κολακευτικά για το ίματζ της.

Κάποια από τα μυστικά της λοιπόν, δεν θα ήθελε καθόλου να διαδοθούν, αλλά αντιθέτως, καλό είναι να μένουν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Εδώ λοιπόν είναι πέντε μυστικά της  εταιρίας, που δε θέλει με τίποτε να μαθευτούν, αλλά τελικά όλο και κάτι βγαίνει «στον αέρα».

1. Τα περιθώρια κέρδους του iPhone

Το iPhone είναι σίγουρα μια πολύ ακριβή συσκευή (ή τουλάχιστον δεν είναι φθηνή). Όπως και να ‘χει, οι τιμές των διαφόρων μοντέλων παραπέμπουν σε «premium» συσκευές, όσον αφορά το χώρο των smartphone. Γι’ αυτό το λόγο, η Apple συχνά έχει γίνει στόχος αρνητικής κριτικής για υπερτίμηση των μοντέλων της σε σχέση με την πραγματική τους τεχνολογική και σχεδιαστική ποιότητα και υπεροχή. Πόσο όμως κοστίζει τελικά στην Apple η κατασκευή ενός iPhone και τελικά είναι τόσο υψηλής ποιότητας όσο η εταιρία θέλει να νομίζουμε;

Λοιπόν (τύμπανα χτυπούν), σύμφωνα με μια ανάλυση που έγινε από τη φίρμα IHS Markit που διέλυσε ένα iPhone 7 στα «εξ ων συνετέθη» το πραγματικό κόστος της συσκευής φτάνει τα 219,80$! Όσον αφορά το κόστος συναρμολόγησης (θα μιλήσουμε γι’ αυτό αργότερα), αυτό φτάνει τα 5$ (!) ανά συσκευή. Μιλάμε λοιπόν για σκάρτα 225$ ανά iPhone 7 που πωλείται στην Αμερική προς 649$ αρχική τιμή.

Εννοείται ότι η τιμή δεν συμπεριλαμβάνει το κόστος έρευνας, σχεδίασης, μάρκετινγκ, τους δικηγόρους για τις πατέντες που παραβιάζει (χα, χα, χα) κλπ, κλπ. Και βέβαια υπάρχουν ενδείξεις ότι τα περιθώρια κέρδους της εταιρίας μειώνονται με κάθε νέα συσκευή (γι’ αυτό ετοιμαστείτε να βάλετε βαθιά το χέρι στην τσέπη για το iPhone 8).

Και πάλι, η εταιρία «τσεπώνει» 424$ διαφορά μεταξύ κόστους-πώλησης για κάθε συσκευή. Δε γίνεσαι η εταιρία του 1 τρις για πλάκα, έτσι δεν είναι;

Δείτε ακόμη: Η Apple προσλαμβάνει στέλεχος Περιοδικού της Ν. Υόρκης για τον πόλεμο ενάντια στις ψευδείς ειδήσεις 

2. Συνθήκες εργασίας

Έχουμε λοιπόν, πολλοί από εμάς (όλο και περισσότεροι για να πούμε την αλήθεια) μια (τουλάχιστον) συσκευή της Apple. Οι περισσότεροι όμως στον «πολιτισμένο» δυτικό κόσμο μας, δεν γνωρίζουν πώς ακριβώς κατασκευάζονται οι αγαπημένες τους συσκευές. Και σίγουρα η πίσω όψη ενός iPhone γράφει κάπου, «Κατασκευασμένο στην Κίνα», αλλά τι ακριβώς σημαίνει αυτή η γενικόλογη φράση; Και, ιστορικά μιλώντας, η Apple πάντα τηρούσε «σιγήν ιχθύος» όσον αφορά το θέμα.

Στις αρχές αυτού του έτους όμως, ένας φοιτητής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, πέρασε έξι βδομάδες εργαζόμενος στο εργοστάσιο της Pegatron κοντά στη Σαγκάη και αποκάλυψε τη σκληρή αλήθεια του «Made in China».

Ανυπόφορες συνθήκες διαβίωσης, 12-ωρες βάρδιες και μέσος μισθός της τάξης των 2$ την ώρα. Και δεν είναι μόνο η Pegatron. Ο κύριος προμηθευτής της Apple, η Foxconn έχει μηνυθεί για ακατάλληλες εργασιακές συνθήκες, μαζί με τις αυτοκτονίες που διέρρευσαν τα προηγούμενα χρόνια, στα εργοστάσιά της. Το 2016, μια αναφορά του Κέντρου Εργασίας της Κίνας δήλωσε ότι οι συνθήκες εργασίας στην Pegatron, χειροτέρεψαν εν σχέσει με πέρυσι.

Βέβαια, η Apple δίνει αυστηρές συστάσεις εργασιακών συνθηκών στους προμηθευτές της, αλλά το αν αυτές ακολουθούνται είναι «αλλουνού παπά ευαγγέλιο».

Δείτε ακόμη: Foxconn – Ρομπότ θα συναρμολογούν τις συσκευές iPhone; 

3. Παρελθόντα περιβαλλοντικά θέματα

Η Apple τιμήθηκε με τη διάκριση της πιο φιλικής προς το περιβάλλον εταιρίας τα τελευταία χρόνια. Από τα «καθαρής ενέργειας» κέντρα δεδομένων της, μέχρι το υψηλής τεχνολογίας νέο συγκρότημα γραφείων της – το Apple Park – η εταιρία του Cupertino έχει γίνει σύμβολο των «πράσινων» πρακτικών και επιχειρησιακών μοντέλων. Στα πρόσφατα χρόνια, η εταιρία έχει προσπαθήσει και λάβει μέτρα για να «καθαρίσει» και την αλυσίδα προμηθειών της.

Όμως τα πράγματα δεν ήταν πάντα έτσι. Το 2010, π.χ., τα οικολογικά κινήματα στην Κίνα κατηγόρησαν την Apple ότι επιτρέπει στους προμηθευτές της να μολύνουν τη χώρα. Σύμφωνα με αναφορά του Γραφείου Δημοσίων και Οικολογικών Πρακτικών, πάνω από 27 προμηθευτές της Apple, είναι υπεύθυνοι για δημιουργία σημαντικών πηγών μόλυνσης περιβάλλοντος από βαρέα μέταλλα, μέχρι τοξικά αέρια.

Και το «δάχτυλο έδειχνε» προς την Apple με ισχυρισμούς ότι η εταιρία έκανε τα «στραβά μάτια» και εκμεταλλευόταν «παραθυράκια» των νόμων στην πολιτική προστασίας περιβάλλοντος των «υπό ανάπτυξη χωρών». Προς τιμήν της, η εταιρία αναγνώρισε αυτό το ιστορικό περιβαλλοντικών παραβάσεων σε αναφορά το 2013 και από τότε, παίρνει μέτρα για να βοηθήσει στην ελάφρυνση και απομάκρυνση του προβλήματος περιβαλλοντικής μόλυνσης από τους προμηθευτές της.

Όπως και να ‘χει όμως, το παρελθόν παραμένει «βρόμικο» κυριολεκτικά και μεταφορικά και η Apple σίγουρα θέλει να το ξεχάσουμε.

4. Λεφτά σε Offshore εταιρίες

«Τι ‘χες Γιάννη; Τι ‘χα πάντα». Δε γίνεται κανείς ζάμπλουτος (άνθρωπος ή εταιρία) πληρώνοντας … την εφορία. Η Apple είναι η πρώτη εταιρία στον κόσμο που ετοιμάζεται να σπάσει το φράγμα του 1 τρις δολαρίων σε έσοδα. Πέρα όμως από τη φήμη της για καινοτομία και επιχειρηματική επιτυχία, έχει επίσης και τη φήμη ενός από τους μεγαλύτερους φοροφυγάδες των ΗΠΑ, καθώς έχει κι αυτή μεταφέρει μεγάλο μέρος των κερδών της σε εταιρίες Offshore. Και ενώ δεν είναι η μοναδική που το κάνει αυτό, δεν παύει να είναι κακό παράδειγμα μια τέτοια πρακτική και λόγω του «υψηλού προφίλ» και της δημοτικότητας της εταιρίας.

Το Cupertino  λοιπό έχει στείλει πάνω από 230$ δις δολάρια σε εταιρίες Offshore για μια «ώρα ανάγκης βρε παιδί μου». Και το 2016, ο CEO της εταιρίας, Tim Cook, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να επαναφέρει αυτά τα χρήματα σε Αμερικάνικο έδαφος αν η φορολογία δεν γίνει «δίκαιη» (με ό,τι κι αν σημαίνει αυτό), σύμφωνα με τη Wall Street Journal.

Το ακόμη χειρότερο είναι ότι μια αναφορά του Bloomberg τονίζει ότι οι Αμερικανοί φορολογούμενοι ουσιαστικά πληρώνουν εκατομμύρια σε φόρους για να μπορεί η Apple να διατηρεί τα χρήματά της σε Offshore εταιρίες. Επιπλέον αυτών, η Apple έχει δεχθεί πρόστιμα για απλήρωτους φόρους τα τελευταία χρόνια και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (το θέμα της Ιρλανδίας) και από την Αυστραλιανή κυβέρνηση.

5. Τμήμα Ασφαλείας Νέων Προϊόντων

Παρόλο που το όνομα ενός τέτοιου τμήματος ακούγεται σχετικά αθώο, πρόκειται για μια σκιώδη δύναμη κρούσης που έχει ως έργο και σκοπό το να μείνουν τα μυστικά της εταιρίας … μυστικά. Επανδρωμένο από πρώην κατασκόπους (!) και ειδικούς σε θέματα ασφαλείας που πήρε η εταιρία από υπηρεσίες όπως η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA) και ο Αμερικάνικος Στρατός, αλλά και άλλες υπηρεσίες στο χώρο της επιβολής του νόμου και των υπηρεσιών πληροφοριών, το Τμήμα Ασφαλείας είναι κάτι που μοιάζει να βγήκε από ταινίες επιστημονικής φαντασίας ενός δυστοπικού μέλλοντος, τύπου Blade Runner ή Jonny Mnemonic.

Εντελώς ειρωνικά, ο μόνος λόγος που μάθαμε για τη δημιουργία ενός τέτοιου τμήματος, είναι μια διαρροή που αναφερόταν στη δημιουργία του!

Η σε βαθμό ψύχωσης λατρεία της Apple προς τη μυστικότητα είναι πολύ γνωστή και χάρη στη μακρά ιστορία της στο να τιμωρεί αυτούς που διαρρέουν μυστικά της. Και το Τμήμα Ασφαλείας Νέων Προϊόντων, είναι με τη σειρά του, υποσύνολο ενός μεγαλύτερου τμήματος Ολικής Ασφάλειας (Global Security Team) του οποίου το μέγεθος τον σκοπό και τους στόχους, ουδείς γνωρίζει.

Υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες πάνω στον τρόπο με τον οποίο το τμήμα ανακαλύπτει και «φιμώνει» τις διαρροές, κάτι που το κάνει ακόμη πιο μυστηριώδες. Έχει ειπωθεί ότι, σε κάποια περίπτωση, το τμήμα αυτό βοήθησε να γίνει έφοδος στο σπίτι ενός συνεργάτη του Gizmodo, όταν μαθεύτηκε ότι ο συγκεκριμένος, είχε πάρει στα χέρια του ένα πρωτότυπο ενός iPhone. Βέβαια κι εδώ οι πρακτικές του Gizmodo δεν είναι πρακτικές αγίων προκειμένου να αποκτήσουν πληροφορίες, και οπωσδήποτε δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι όντως η Apple συμμετείχε στη συγκεκριμένη έφοδο με οποιονδήποτε τρόπο, αλλά μπορούμε να φανταστούμε ότι ένα τέτοιο τμήμα θα μπορούσε να λειτουργεί με τέτοιες μεθόδους, αλλιώς ποιος ο λόγος ύπαρξής του.

Δείτε ακόμη: Οι πέντε σπουδαιότερες εξαγορές της Apple