SOFTWARE

Υγεία |Μια παρεξηγημένη εφαρμογή κι όχι άδικα (Oδηγίες χρήσης)

Η προ-εγκατεστημένη εφαρμογή Υγεία, η οποία συμπεριλαμβάνεται στο λειτουργικό iOS 8, είναι το κλειδί, στα σχέδια της εταιρείας γα το δημοφιλές ρολόι της. Κατά τη συλλογή στοιχείων κίνησης και δραστηριοτήτων, η εφαρμογή Υγεία θα μπορούσε να παίξει το ρόλο μιας κεντρικής βάσης δεδομένων, στην οποία θα συλλέγονται δεδομένα από μία πλειάδα εφαρμογών τρίτων κατασκευαστών. Εμείς αποφασίσαμε να ρίξουμε περισσότερο φως για τη χρησιμότητά της, για τον έλεγχο των συνηθειών υγείας και και φυσικής κατάστασής.

Napkin 04-06-15 - 11.28.43 π.μ.

1. Πίνακας Ελέγχου (Ταμπλό)

Η εφαρμογή Υγεία είναι χωρισμένη σε τέσσερις βασικές ενότητες, τις οποίες μπορείτε να τις εντοπίσετε στο κάτω μέρος της οθόνης, στη γραμμή εργαλείων. Η πρώτη ενότητα φέρει τον τίτλο “Ταμπλό», η οποία εμφανίζει γραφήματα από τα κύρια σύνολα πληροφοριών που έχουν συλλεχθεί.

Για τη συλλογή των στοιχείων, δεν είναι απαραίτητη η κατοχή ενός APPLE WATCH ή άλλων fitness συσκευών, τρίτων κατασκευαστών. Η εφαρμογή  Υγεία δύναται να λειτουργήσει αυτόνομα, κάνοντας χρήση του αισθητήρα κίνησης, ο οποίος είναι ενσωματωμένος στο iPhone σας, προκειμένου να συλλέξει πληροφορίες, ακόμη κι αν περπατάτε απλά στο δρόμο, έχοντας τη συσκευή στην τσέπη σας. (Οι συσκευές iPad δε διαθέτουν αισθητήρα κίνησης έτσι η εφαρμογή Υγεία, δεν έχει λόγο ύπαρξης).

Από προεπιλογή, η εφαρμογή εμφανίζει τρία γραφήματα, τα οποία δείχνουν τον αριθμό των κανονικών βημάτων τα οποία πραγματοποιείτε καθημερινά, καθώς και την συνολική απόσταση που διανύετε, είτε περπατώντας, είτε τρέχοντας. Ένα επιπλέον στοιχείο που μας δίνει η ενότητα Ταμπλό, είναι και η υψομετρική απόσταση, καθώς συνυπολογίζεται ως μία πολύ καλή άσκηση.

Αυτές τις πληροφορίες μπορείτε να τις φιλτράρετε σε καθημερινή, εβδομαδιαία, μηνιαία ή ετήσια προβολή. Είναι σημαντική καθώς έχετε τη δυνατότητα να πάρετε μία ιδέα για την εξάσκησή σας ή μη, μιας συγκεκριμένης περιόδου.

2. Αναζήτηση Δεδομένων

Αγγίξτε κάποιο από τα γραφήματα και θα παρατηρήσετε να αναδύονται επιπλέον επιλογές για τον τρόπο εμφάνισης αυτών των πληροφοριών. Αν η κύρια άσκησή σας αφορά το τρέξιμο ή την κολύμβηση, τότε το γράφημα που αφορά τα βήματα ίσως για εσάς είναι περιττό.

Μπορείτε λοιπόν να αφαιρέσετε την καρτέλα από το ταμπλό, κλείνοντας το διακόπτη «Εμφάνιση στο ταμπλό». Εναλλακτικά μπορείτε να επιλέξετε την  «Εμφάνιση όλων των δεδομένων» δίνοντας την εντολή στην εφαρμογή Υγεία, να αναζητήσει και να φέρει στην επιφάνεια όλες τις πληροφορίες που έχουν αποθηκευτεί για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Εάν επιθυμείτε να προσθέσετε χειροκίνητα πληροφορίες, σε περίπτωση που το iPhone δεν μπορεί να συλλέξει, όπως μία μεσημεριανή βόλτα με τη συσκευή πίσω στο γραφείο, σε κατάσταση φόρτισης. Μέχρι στιγμής σας αναλύσαμε μόνο τα δεδομένα που καταγράφονται από την εφαρμογή Υγεία. Η πραγματική όμως δύναμη της εφαρμογής είναι η ικανότητά της να μοιράζεται δεδομένα με άλλες εφαρμογές.

Napkin 04-06-15 - 11.30.42 π.μ.

3. Πηγές

Αγγίξτε την ενότητα «Πηγές» στο κάτω μέρος της οθόνης. Στη σελίδα που θα εμφανιστεί εμπεριέχονται εφαρμογές τρίτων κατασκευαστών που αφορούν την υγεία και την καλή φυσική κατάσταση και έχετε εγκαταστήσει στο iPhone σας.
Τέτοιου είδους εφαρμογές όπως η Human και η Running, που αφορούν τη φυσική κατάσταση και την άθληση, είναι trackers, οι οποίες παρακολουθούν τις κινήσεις σας και άλλες δραστηριότητες, ενώ η εφαρμογή Lifesum, παρακολουθεί τη συχνότητα των  γευμάτων και την πρόσληψη θερμίδων.

Αξίζει να αναφέρουμε και την εφαρμογή iHealth, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με άλλες εξωτερικές συσκευές, όπως παρακολούθησης ζαχάρου στο πλάσμα ή άλλους καταγραφείς σημαντικών ιατρικών δεδομένων. Όλες αυτές οι εφαρμογές μπορούν να μοιράζονται τα δεδομένα, έτσι ώστε να εμφανίζονται στο Ταμπλό, σημαντικά στοιχεία για την υγείας σας.

4. Διαμοιρασμός δεδομένων

Αγγίξτε μία από τις εφαρμογές τρίτων κατασκευαστών μέσα από την ενότητα «Πηγές» και θα εμφανιστεί μία λίστα από διαφορετικά είδη πληροφοριών, που μπορεί να αποθηκεύσει καθεμία από αυτές και να μοιραστεί τα δεδομένα της, με την προ-εγκατεστημένη εφαρμογή, Υγεία.

Η εφαρμογή Lifesum, επικεντρώνεται στις διατροφικές πληροφορίες, έτσι ο κατάλογος των πληροφοριών της, αφορά το δείκτη μάζας σώματος (BMI), την καθημερινή πρόσληψη θερμίδων σας καθώς και ποσότητες συγκεκριμένων τύπων τροφίμων, όπως λίπη και σάκχαρα.

Κάθε επιμέρους κατηγορία πληροφοριών, έχει ένα διακόπτη, ο οποίος επιτρέπει ή όχι, την αποστολή δεδομένων στην εφαρμογή Υγεία. Για παράδειγμα μπορείτε να αγνοήσετε τη πρόσληψη Καλίου και να επικεντρωθείτε μόνο στην παρακολούθηση πρόσληψης ζάχαρης ή λίπους.

Φυσικά άλλες εφαρμογές μπορούν να καταγράφουν διαφορετικούς τύπους δεδομένων. Η εφαρμογή Nike Running, έχει την ικανότητα να παρακολουθεί τον καρδιακό παλμό, τη διάρκεια άσκησης, ενώ η εφαρμογή iHealth μπορεί να παρακολουθεί την αρτηριακή πίεση και τις συνήθειες του ύπνου σας.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες  υπάρχουν ασθενείς οι οποίοι μοιράζονται τέτοιου είδους πληροφορίες με τον θεράποντα γιατρό τους ή το νοσοκομείο. Όσο για την Ελλάδα, θα πρέπει να περιμένουμε αρκετό καιρό μέχρι να δούμε να υλοποιείται κάτι τέτοιο.

Napkin 04-06-15 - 11.32.08 π.μ.

5. Ιατρικά δεδομένα

Όλα σχεδόν τα δεδομένα που συλλέγονται από την εφαρμογή Υγεία ή και άλλες εφαρμογές, δύναται να εμφανιστούν στην ενότητα Ταμπλό, αν και σύντομα θα σας προκαλέσει σύγχυση μία γεμάτη από γραφήματα ενότητα. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε μία μέθοδο, ώστε να οργανώσουμε όλα τα δεδομένα τα οποία συσσωρεύονται στην εφαρμογή.

Αγγίξτε την ενότητα Ιατρικά δεδομένα από τη γραμμή εργαλείων στο κάτω μέρος της οθόνης και θα παρατηρήσετε μία λίστα με διαφορετικούς τύπους δεδομένων που μπορείτε να προσπελάσετε. Προκειμένου να διατηρήσετε τις πληροφορίες σας απλές και ευανάγνωστες, η εφαρμογή ταξινομεί αυτόματα τα δεδομένα σας σε κύριες κατηγορίες. Στην κατηγορία σωματικές διαστάσεις, συμπεριλαμβάνονται βασικές πληροφορίες, όπως το βάρος, ο δείκτης μάζας σώματος (BMI), ενώ η κατηγορία Διατροφή εμφανίζει μία λεπτομερή λίστα με ενδείξεις, σχετικές με τη διατροφή σας, καθώς και άλλες λεπτομέρειες όπως τα επίπεδα διατροφικής χοληστερόλης, επίπεδα ασβεστίου,  χαλκού και άλλων μετάλλων.

Συμπεριλαμβάνονται επίσης κατηγορίες για την παρακολούθηση του ύπνου και αποτελεσμάτων ιατρικών εξετάσεων όπως, ποσότητας αλκοόλ στο πλάσμα, τον αναπνευστικό ρυθμό και τη διάρκεια φυσικής άσκησης.

6. Μεσολαβητής δεδομένων

Εάν αγγίξετε κάποια από τις κατηγορίες, θα λάβετε μία γραφική παράσταση των δεδομένων που έχουν συλλεχθεί από τις διάφορες εφαρμογές. Μπορείτε να καθορίσετε ποιες γραφικές παραστάσεις επιθυμείτε να εμφανίζονται στο Ταμπλό, όπως επίσης και να προσθέσετε χειροκίνητα στοιχεία εάν θέλετε να παρακολουθείτε άλλα δεδομένα, για παράδειγμα καθημερινή κατανάλωση καφεΐνης.

Καθώς συλλέγονται οι πληροφορίες από τις εφαρμογές τρίτων κατασκευαστών, η εφαρμογή Υγεία, δύναται να λειτουργήσει ως μεσολαβητής, για την ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ των εφαρμογών.
Για παράδειγμα η εφαρμογή Υγεία, θα μπορούσε να συλλέξει δεδομένα από την εφαρμογή, Nike Running και στη συνέχεια να τα εισάγει στην εφαρμογή Lifesum, προκειμένου να δείτε πόσο πρέπει να τρέξετε για να κάψετε τις θερμίδες που αποκτήσατε από μια ατασθαλία  της δίαιτας σας.

Napkin 04-06-15 - 11.38.57 π.μ.

7. Ιατρικό ID

Η τελευταία ενότητα στην εφαρμογή Υγεία θα μπορούσε να την ονομάσει κάποιος και σωτήρια. Μπορείτε να δημιουργήσετε μία «Ιατρική ταυτότητα”, για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, η οποία θα εμφανίζει βασικά ιατρικά δεδομένα στην οθόνη κλειδώματος του iPhone σας.

Το ιατρικό ID, συμπεριλαμβάνει και γνωστοποιεί σε τρίτους, για παράδειγμα εάν είστε διαβητικός ή αλλεργικός στη λακτόζη. Επίσης ενδέχεται να συμπεριλαμβάνει λεπτομέρειες, όπως την ομάδα αίματος ή εάν ανήκετε στους δωρητές οργάνων. Έχετε επίσης τη δυνατότητα να εισάγετε μία επαφή για κλήση έκτακτης ανάγκης ώστε να μπορεί κάποιος να ενημερώσει τον ορισμένο ως πλησιέστερο συγγενή, εάν σας συμβεί οτιδήποτε μακριά από το σπίτι σας (το απευχόμαστε).

Προσπαθήσαμε με απλά λόγια και μέσα από 7 σημεία να σας μεταφέρουμε όσες το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για την άγνωστη για τους περισσότερους ή περιττή για κάποιους άλλους, προ-εγκατεστημένη εφαρμογή Υγεία.
Θα επανέλθουμε με πιο συγκεκριμένες πληροφορίες, έχοντας ως βάση τη συγκεκριμένη παρουσίαση της εφαρμογής. Φυσικά είμαστε σε θέση να απαντήσουμε σε οποιαδήποτε απορίας σας αφορά την εφαρμογή Υγεία, αρκεί να μας το γνωστοποιήσετε στα σχόλια.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
SOFTWARE

To Appleteam.gr δημιουργήθηκε για να παρέχει καθημερινή ενημέρωση για τα προϊόντα και την εταιρία Apple. Απαρτίζεται από έμπειρο δυναμικό πάνω στις iOS Devices έτοιμο να σας βοηθήσει σε ό,τι χρειαστείτε. Μπείτε λοιπόν σε μία σύγχρονη ομάδα σήμερα!
Newsroll
Αρέσει σε %d bloggers: