SOFTWARE

Στο APPLETEAM |Αναλύουμε τη λειτουργία Homekit

Ανάμεσα στα δημολφιλή χαρακτηριστικά του iOS 8, συναντάμε και την ανάπτυξη ενός νέου συστήματος που αποκαλείται Homekit, κι επιτρέπει τη δυνατότητα ασύρματης ηλεκτρονικής διαχείρισης της οικία σας, όπως συσκευές, δραστηριότητες και άλλα πολλά. Αν και το χαρακτηριστικό αυτό δεν είναι ακόμη διαθέσιμο για το ευρύ κοινό, ίσως να αναρωτιέστε για το πως δουλεύει και τι ακριβώς μπορεί να ελέγξει.

Ευτυχώς η Apple έχει αναλύσει πλήρως τη λειτουργία του σε εταιρείες, κατά τη διάρκεια του Worldwide Developers Conference. Εμείς εδώ δεν πρόκειται να σας κάνουμε νέα διάλεξη, αλλά θα προσπαθήσουμε πρακτικά να σας εξηγήσουμε τη λειτουργία αυτή. Θα  αναλύσουμε τις λεπτομέρειες της λειτουργίας Homekit, αλλά και τις εναλλακτικές λύσεις που υπάρχουν στην αγορά, όπως το Google Nest.

Γιατί η Apple ανέπτυξε τη λειτουργία Homekit

H Apple ανέπτυξε τη λειτουργία Homekit framework στην  προσπάθεια της, να απλοποιήσει την τρέχουσα κατάσταση του οικιακού αυτοματισμού. Με το Homekit ουσιαστικά ανέπτυξε μία κοινή γλώσσα που όλες οι έξυπνες συσκευές (αξεσουάρ) από οποιονδήποτε κατασκευαστή, μπορούν να αντιληφθούν και να υποστηρίξουν. Το Homekit επίσης αξιοποιεί τη εικονική βοηθό Siri και σας επιτρέπει να χειρίζεστε τις έξυπνες συσκευές σας μόνο με τη φωνή σας.

Σκεφθείτε να έχετε ένα σπίτι γεμάτο μέ έξυπνες συσκευές (όπως λαμπτήρες, καφετιέρες, ανιχνευτές καπνού) από διάφορους κατασκευαστές (όπως Honeywell και GE) αλλά να καταλαβαίνουν η μία την άλλη και να συνεργάζονται. Πολύ περισσότερο να μπορείτε να προφέρετε σε αυτές τις έξυπνες συσκευές τι να κάνουν μέσω της Siri από την iOS συσκευή σας. Αυτός είναι ο οικιακός αυτοματισμός και το Homekit κάνει την εμπειρία ιδιαίτερα φιλική.

Υποστήριξη από κατασκευαστές

Οι κατασκευαστές θα πρέπει να προσθέσουν υποστήριξη Homekit στις έξυπνες συσκευές τους, ώστε να θεωρούνται Homekit-enabled (συμβατότητα Homekit). Kατά την παρουσίαση Homekit  στο WWDC το προηγούμενο Ιούνιο, η Apple ανακοίνωσε  συνεργασίες με αρκετούς κατασκευαστές. Μερικές από τις εταιρείες που υποσχέθηκαν σύντομα συσκευές Homekit-enabled, ήταν οι iHome, Hair, Withings, Phillips και άλλες.

To σύστημα Homekit επιπλέον σας δίνει τη δυνατότητα μέσω του iOS 8, να ονομάσετε τις συσκευές ανάλογα το δωμάτιο πoυ βρίσκονται οι έξυπνες συσκευές στο σπίτι. Το Homekit δίνει επίσης τη δυνατότητα να ελέγχετε κι εκτός σπιτιού τις συσκευές που βρίσκονται μέσα σε αυτό, για αυτό λέμε για απλοποίηση του αυτοματισμού.

Πως λειτουργεί το Homekit

Στο σύστημα αυτοματοποίησης Homekit σχεδόν τα πάντα όπως σπίτι, δωμάτιο, συσκευή, λειτουργία κ.λ.π. θα πρέπει να έχουν έναν τίτλο ώστε να αποθηκευτούν σε μία κοινή βάση, προσβάσιμη από το Siri. Αυτό γίνεται γιατί το Siri μπορεί έτσι να αναγνωρίσει και να ελέγξει οποιαδήποτε στιγμή δώσετε εντολή.  Για παράδειγμα, εάν έχετε μία κύρια οικία κι ένα εξοχικό, θα χρειαστεί να δώσετε διαφορετικό όνομα σε κάθε σπίτι (Κύριο σπίτι – εξοχικό σπίτι).

Κάθε δωμάτιο στο σπίτι θα πρέπει να έχει διαφορετικό όνομα. Λάβετε υπόψιν πως μπορείτε να έχετε δωμάτιο με το όνομα «Κουζίνα» σε κάθε σπίτι, αλλά δεν μπορείτε να έχετε δύο δωμάτια με το όνομα «Κουζίνα» στο ίδιο σπίτι. Όλες οι συσκευές Homekit-enabled στο σπίτι, θα πρέπει να έχουν συγχρονιστεί και διαμορφωθεί από την iOS συσευή σας. Επίσης κάθε λειτουργία ή υπηρεσία που η κάθε η συσκευή μπορεί να παρέχει, θα πρέπει να οριστεί με διαφορετικό όνομα στο Homekit. Η οικιακή βοηθός Siri μπορεί μόνο να διαχειριστεί το σπίτι, τα δωμάτια και τις Homekit-enable συσκευές, αν αναγνωρίσει τις προ-προγραμματισμένες εντολές που έχουν οριστεί.

homekitΟμαδοποίηση

Εάν κάποιοι από εσάς είστε πολύ tech-fans, θεωρητικά έχετε δεκάδες έξυπνες συσκευές, λειτουργίες  και  δωμάτια, ορίσει στο Homekit. Για να καταστεί ευκολότερο για εσάς να ελέγξετε πολλαπλές συσκευές και λειτουργίες ταυτόχρονα, η Apple έχει συμπεριλάβει τη δυνατότητα ομαδοποίησης (grouping) στο Homekit. Η ομαδοποίηση σας επιτρέπει για παράδειγμα, να απενεργοποιήσετε όλα τα φώτα στο σπίτι σας με μία μόνο φωνητική εντολή. Αυτό σημαίνει πως δεν είναι αναγκαίο να δώσετε ξεχωριστές εντολές στο Siri για κάθε φως σε κάθε δωμάτιο και σε κάθε σπίτι που βρίσκεται στην κατοχή σας ένα προς ένα. Η λειτουργία ομαδοποίησης περιλαμβάνει επίσης ένα υπο-χαρακτηριστικό που ονομάζει Action Sets ή Scenes όπου επιτρέπει τον έλεγχο περισσότερων μεμονομένων διαφορετικού τύπου συσκευών.

Ας πούμε πως ένα scene το έχετε ονομάσει «Είναι ώρα για ύπνο», οι διάφορες συσκευές που συνδεόνται με την ενέργεια αυτή είναι (κλείδωμα των θυρών, απενεργοποιήση του φωτισμού, ορισμό ώρας αφύπνησης). Κάθε φορά που θα δώσετε εντολή στο Siri πως «Είναι ώρα για ύπνο», θα πραγατοποιηθούν όλες οι ομαδοποιημένες ενέργειες  (χωρίς συγκεκριμένη σειρά).

Ασφάλεια

Το Homekit διαθέτει προστασία ιδιωτικής ζωής σύμφωνα με την Apple. Πιο συγκεκριμένα το Homekit περιλαμβάνει κρυπτογράφηση end-to-end μεταξύ των iOS συσκευών και των έξυπνων συσκευών σας. Το Homekit API απαιτεί επίσης πως οι εφαρμογές τρίτων κατασκευαστών για τις έξυπνες συσκευές που χρησιμοποιούνται, θα πρέπει να τρέχουν foreground (στο προσκήνιο). Αυτό επιτρέπει να γνωρίζετε ποιες ακριβώς εφαρμογές ελέγχουν τις συσκευές σας στο σπίτι. Υποστηρίζει επίσης, προστασία ιδιωτικής ζωής  προλαμβάνοντας τις έξυπνες συσκευές από καταχρήσεις.

Πιο συγκεκριμένα, το HomeKit περιλαμβάνει end-to-end κρυπτογράφηση μεταξύ iOS συσκευών και smart συσκευών. Η HomeKit API απαιτεί, επίσης, ότι οι εφαρμογές τρίτων κατασκευαστών για έξυπνες συσκευές που χρησιμοποιούνται πρέπει να τρέξει στο προσκήνιο. Αυτό σας επιτρέπει να γνωρίζετε ακριβώς ποιες εφαρμογές ελέγχουν τις συσκευές σας στο σπίτι. Υποστηρίζει, επίσης, προστασία της ιδιωτικής ζωής – ενώ την πρόληψη των έξυπνων συσκευών από καταχρήσεις.

Ποιες εναλλακτικές υπηρεσίες υπάρχουν

Το Homekit της Apple παίζει στην ουσία χωρίς ανταγωνισμό. Σίγουρα και η Samsung προσφέρει μία πλατφόρμα αυτοματισμού σπιτιού η οποία φέρει τον τίτλο Samsung Smart Home, αν και είναι πάρα πολύ νέα. Μία ακόμη τέτοιου τύπου πλατφόρμα και εφαρμογή είναι η SmartThings η οποία μετατρέπει  το smartphone σας σε τηλεχειριστήριο, ώστε να ελέγχετε όλες τις έξυπνες συσκευές που βρίσκονται στο σπίτι σας. Σύμφωνα με πρόσφατες φήμες εξετάζεται η απόκτησή της SamrtThings, από τη Samsung, μία ενδιαφέρουσα εξέλιξη για το μέλλον.

Εκτός όμως από τη Samsung και τη SmartThings η Apple έχει να αντιμετωπίσει και την Google. Η εταιρεία έχει ήδη τη δυνατότητα να δημιουργήσει προβλήματα στην κυριαρχία του Homekit στον οικιακό αυτοματισμό, χάρη σε μία εταιρεία εν ονόματι Nest Labs. H Google εξαγόρασε την εταιρεία Nest Labs, η οποία κατασκευάζει τον Nest smart learning θερμοστάτη για 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια το Ιανουάριο του 2014. Η υψηλή τιμή αγοράς σε συνδιασμό με την ιδιότητα του «νέου» στην αγορά smart home, έγιναν πρωτοσέλιδα και επιβεβαίωσαν το ενδιαφέρον του γίγαντα της αναζήτησης, για τον οικιακό αυτοματισμό.

Στη συνέχεια τον Ιούνιο του 2014 η Google ανακοίνωσε ένα νέο πρόγραμμα για την ανάπτυξη του τμήματος Nest. Συγκεκριμένα ονομάζεται «Works with Nest» και παρέχει ένα σύνολο API’s (εργαλείων), όπου οι κατασκευαστές μπορούν να περιλαμβάνουν στις εξυπνες συσκευές τους προκειμένου να επιτρέψουν τον απομακρυσμένο έλεγχο, την ένταξή τους στο nest καθώς και το έλεγχο άλλων προϊόντων της Google.

H ουσία είναι η εξής: Εάν παρακολουθήσετε το 4λεπτο video που σας επισυνάπτουμε από το YouTube, από την ιστοσελίδα ανάπτυξης Nest, δεν θα ακούσετε πουθενά για την Google ή το Android.

Η Google διατηρεί το brand Nest ξεχωριστά προς το παρόν, αφήνοντας την αιχμή δόρατος του οικιακού αυτοματισμού ανέπαφη, η οποία αναμένεται να συμπεριλαμβάνει το Apple Homekit στις συσκευές της. Πιστεύουμε πως αναλύσαμε σε μεγάλο βαθμό το τι είναι το homekit και πως θα λειτουργεί. Αν παρ’ όλα αυτά συνεχίζετε να έχετε απορίες, ευχαρίστως να σας απαντήσουμε στα σχόλια.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
SOFTWARE

To Appleteam.gr δημιουργήθηκε για να παρέχει καθημερινή ενημέρωση για τα προϊόντα και την εταιρία Apple. Απαρτίζεται από έμπειρο δυναμικό πάνω στις iOS Devices έτοιμο να σας βοηθήσει σε ό,τι χρειαστείτε. Μπείτε λοιπόν σε μία σύγχρονη ομάδα σήμερα!
Newsroll
Αρέσει σε %d bloggers: