APPLE

Ιστορική Αναδρομή: Οι γυναίκες της Apple που εργάστηκαν μαζί με τον Steve Jobs.

Η γνωστή σε όλους μας λαϊκή ρήση λέει: «Πίσω από ένα σημαντικό άντρα κρύβεται μια ακόμη πιο σημαντική γυναίκα». Εσείς πιστεύετε ότι αυτό είναι αλήθεια ή μύθος; Όσοι από εσάς πιστεύετε ότι αυτό είναι αληθές ή τουλάχιστον είναι πιθανό να συμβαίνει, τότε αξίζει να ρίξετε μια ματιά σε αυτό το άρθρο και να δείτε ποιες γυναίκες συνεργάστηκαν με τον Jobs ή τον ενέπνευσαν για να κατορθώσει όλα αυτά που τον ανέδειξαν κορυφή στο είδος του και τον βοήθησαν να δημιουργήσει την εταιρεία «κολοσσό», την γνωστή σε όλους μας Apple.

Οι γυναίκες αυτές δεν ασχολούνταν αποκλειστικά και μόνο με την τεχνολογία, αλλά μαθαίνοντας λίγα πράγματα για αυτές που συνεργάστηκαν μαζί με τον αγαπημένο μας Steve jobs, θα μπορέσουμε να καταλάβουμε λίγο καλύτερα τον ίδιο. Η αλήθεια είναι ότι στην εταιρεία αυτή δεν εργάστηκαν κατά καιρούς πολλές γυναίκες (είναι άραγε τυχαίο ή όχι) και ήταν αρκετά δύσκολο να φτιάξουμε μια πρόσφατη λίστα με αυτές. Σας παραθέτουμε τα ονόματα μερικών εξ αυτών και μερικές παραπάνω πληροφορίες που καταφέραμε να συγκεντρώσουμε.

Joanna Hoffman

Δημοσιευμένη Εικόνα
Η Joanna Hoffman ήταν το πέμπτο άτομο που προσελήφθηκε από τον Jef Raskin για να είναι μέλος της αρχικής Apple Macintosh developer team. Για έναν ολόκληρο χρόνο ασχολούνταν αποκλειστικά με το marketing και μια από τις σημαντικότερες συνεισφορές της στην ομάδα ήταν ότι έγραψε το πρώτο draft του Macintosh User Interface Guidelines.

Πριν την συμμετοχή της στην Apple ήταν φυσικός και αρχαιολόγος. Παντρεύτηκε ένα άλλο μέλος της ομάδας Macintosh, τον Alain Rossmann και τώρα πια είναι μητέρα δύο παιδιών. Είναι κόρη του Πολωνού σκηνοθέτη, Jerzy Hoffman.

Susan Kare

Δημοσιευμένη Εικόνα

Η Susan Kare γεννήθηκε το 1954, είναι καλλιτέχνης και σχεδιάστρια γραφικών που δημιούργησε πολλά από τα interface στοιχεία για το Apple Macintosh τη δεκαετία του 1980. Ήταν επίσης μια από τις πρώτες υπαλλήλους της NeXT (της εταιρείας που δημιούργησε ο Steve Jobs αφότου έφυγε από την Apple το 1985) και εργαζόταν ως Creative Director.

Σε μια συνέντευξή της, η Susan μιλά για την εμπειρία της να εργάζεται μαζί τον Jobs:

Όταν γνώρισα τον Jobs είχε ήδη φύγει από την Apple, αλλά ενδιαφερόταν για το Macintosh σε κάθε επίπεδο. Μου φάνηκε ότι ήταν ένας άνθρωπος ικανός να συνεισφέρει σημαντικά σε όλα: στο hardware, το software, τις διαφημίσεις, τις εικόνες, τους οικονομικούς πόρους. Σίγουρα επρόκειτο για γνωστή και αντιφατική φιγούρα, αλλά εγώ τον σεβόμουν απόλυτα γιατί δεν είχα γνωρίσει κανέναν μέχρι τότε άνθρωπο με την ικανότητα του να συμβάλλει με πολύ καλές ιδέες σε όλους τους τομείς. Όχι ότι η κάθε απλή ιδέα ήταν Η ΙΔΕΑ, ή η καλύτερη ιδέα, ή μια καλή ιδέα ή ότι δεν θα άκουγε τους υπόλοιπους αν είχαν μια άλλη ιδέα. Νομίζω ότι είχε ένα στυλ του να γίνεται επικριτικός, να σε πιέζει και να σε σπρώχνει να δεις εάν έχει εξερευνήσει διεξοδικά την κάθε επιλογή. Θυμάμαι ότι το να δουλεύεις μαζί του ήταν υπέροχο, ενθουσιαζόταν με νέα πράγματα που φτιάχναμε και του δείχναμε και μας παρακινούσε να συνεχίσουμε, επειδή κάθε φορά που ήταν ευτυχής και ικανοποιημένος με μια ιδέα, μας έκανε να αισθανόμαστε απλά υπέροχα.

Αλλά συνήθιζε να λέει χαρακτηριστικά: «We’ ll look back on this project, and it will have been a really great moment in time of working on this great project together». Σε απλή μετάφραση τα λόγια του: «Θα δούμε ξανά και ξανά αυτό το project και θα είναι υπέροχο να δουλέψουμε όλοι μαζί σε αυτό». Και είχε δίκιο! Γυρίζω πίσω τον χρόνο και σκέφτομαι πόσο φοβερούς συνεργάτες είχα, πόσο όμορφες εργασιακές και μη εργασιακές εμπειρίες απέκτησα και πόσο όμορφα περνούσαμε δουλεύοντας όλοι μαζί. Σίγουρα δεν ήταν όλα ρόδινα και υπήρξαν στιγμές κούρασης, εξαντλητικών ωραρίων και δουλειάς ακόμη κι όταν ήμασταν άρρωστοι, αλλά γυρνώντας πίσω στο παρελθόν θυμάσαι μόνο τις όμορφες στιγμές και μπορώ να θυμηθώ τόσες πολλές από αυτές, κυρίως εκείνες που αφορούν τον Mac.

Έχω κρατήσει αρκετές φιλικές επαφές, ακόμη και εργασιακές με τα περισσότερα άτομα από την ομάδα. Ένα από τα άτομα που δούλευα μαζί και θεωρούσα ότι ήταν εξαιρετική ήταν η Joanna Hoffman. Εστίαζε σε θέματα που αφορούσαν το διεθνές marketing, ήταν υπέροχο άτομο για να συνεργαστείς και είχε πάντα καταπληκτικές ιδέες. Ήταν ένα άτομο που δεν ασχολούνταν με το software αλλά ακόμη και σε αυτό τον τομέα έχε συμβάλλει αρκετά. Τέτοια άτομα, σαν την Joanna, δουλεύαμε σε αυτή την ομάδα του Jobs. Άτομα που πέρα από την ειδικότητά μας είχαμε να δώσουμε μια καλή ιδέα και για οτιδήποτε άλλο.

Susan Kelly Barnes

Δημοσιευμένη Εικόνα

Η Susan Kelly Barnes ήταν Controller του Μacintosh Divison στην Apple Computer. Όταν ο Steve Jobs έφυγε το 1985 από την Apple Computer, συνενώθηκε με τον Jobs και άλλα μέλη της εταιρίας και δημιούργησαν τη NeXT Computer, Inc. Από το 1985 έως το 1991 ήταν Vise President και Chief Financial Officer της εταιρείας NeXT και ως Chief Financial Officer κατάφερε να συγκεντρώσει ένα μεγάλο ποσό που βοήθησε την εξέλιξη της εταιρείας. Η πιο αξιοσημείωτη εμπορική συναλλαγή που κατάφερε ήταν η 100 εκατομμυρίων δολαρίων επένδυση της Canon Inc. το 1989 που υποστήριξε οικονομικά το 16.7 % της NeXT. Αυτή η κίνηση έδωσε στη NeXT 600 εκατομμύρια, ποσό εξαιρετικά μεγάλο για μια εταιρεία που δεν είχε ακόμη παράγει προϊόντα.

Caroline Rose

Δημοσιευμένη Εικόνα

Εισχώρησε στην Apple το 1982 για να γράψει το τεχνικό documentation του Macintosh. Το εσωτερικό του Macintosh, το οποίο έγραψε και συνέταξε, χρησιμοποιήθηκε από αμέτρητους Macintosh software developers. Έφυγε από την Apple το 1986 και έγινε Head of Publications στη NeXT. Το 1991 επέστρεψε στην Apple για να φτιάξει το Apple Technical Journal. Μέχρι το 1997 εργάστηκε ως συγγραφέας και συντάκτρια και συνεργάστηκε με την Adobe, τη Netscape, τη Marimba και την Apple, μεταξύ άλλων.

Σε συνέντευξή της με θέμα: «Οι γυναίκες της Apple».

Ερώτηση: Από διάφορες περιγραφές του Mac group, των λεγόμενων «πειρατών» ξέρουμε ότι υπάρχει αρκετή ανδρική αλληλεπίδραση. Οι γυναίκες είχαν προβλήματα στο να βρουν μια θέση στο group ή να γίνουν αποδεκτές από τους άντρες αυτού;
Απάντηση: Όχι. Οι μηχανικοί πάντα συμπεριφέρονταν ως οι μεγάλοι ήρωες και ήταν όλοι τους άντρες, αλλά αποδέχτηκαν απόλυτα εμένα και τις υπόλοιπες γυναίκες που δούλευαν εκεί. Ο καθένας σεβόταν τον άλλο που έκανε καλή δουλειά, οποιαδήποτε φύσης ήταν η δουλειά που έκανε. Ο Steve συνήθιζε να λέει συνεχώς ότι είχε προσλάβει τους καλύτερους, οπότε αν είχες καταφέρει να εισέλθεις στην ομάδα, αποδεχόσουν τον σεβασμό όλων των υπολοίπων.

Sandy Miranda

H Miranda εισχώρησε στην Apple το 1980, όπου και εργάστηκε ως technical writer στα Lisa και Macintosh projects.
Στην ίδια ως άνω συνέντευξη δηλώνει:

Υπήρχε τόσο έντονη η αίσθηση ότι ήμαστε χρήσιμες και υπεύθυνες για αυτό που κάναμε. Ήμασταν μια υπέροχη ομάδα, όλοι μας, αλλά ειδικά για τις γυναίκες υπήρχε αυτή η επαναστατική αίσθηση ότι δεν ήμασταν μέρος του παλιού συστήματος. Ήταν σα να μην δεχόμαστε να γίνονται πράγματα με τον παλιό τρόπο. Ήμασταν αυτό που θέλαμε να είμαστε και ήμασταν εξουσιοδοτημένες να κάνουμε οτιδήποτε νέο, καινοτόμο, πρωτοποριακό.

Andrea Jung

Δημοσιευμένη Εικόνα
Chairman και CEO Avon.
To 2008 η Andrea εισχώρησε στο Apple Board των Directors.

Σε συνέντευξή της δηλώνει για τον Steve Jobs:
Σε όλους μας άρεσε να σκεφτόμαστε ότι είμαστε τόσο αφοσιωμένοι στον καταναλωτή και στην τελική εμπειρία του χρήστη όσο και ο Steve, αυτό το έντονο πάθος για το καλύτερο κινητό τηλέφωνο, το καλύτερο MP3 player, τον καλύτερο υπολογιστή και την καλύτερη εμπειρία λιανικής πώλησης.

Το κατάφερνε αυτό με ένα μαύρο και άσπρο τρόπο, όταν οι υπόλοιποι ήταν αιχμάλωτοι του γκρι ή καλύτερα αιχμάλωτοι του εαυτού τους. Το έκανε να ακούγεται τόσο απλό, αλλά ασχολούταν μόνο με πολύπλοκα και αρκετά ριψοκίνδυνα θέματα. Ήταν όμως απόλυτα προσηλωμένος στο να κάνει το σωστό. Ήταν μοναδική εμπειρία και μάθημα να δουλεύεις μαζί του.

Με 7 directors, το Apple board ήταν ένα από τα μικρότερα, συμπεριλαμβανόμενου και αυτού της Avon. Υπήρχε μεγάλη ελευθερία και κάθε μέλος μπορούσε να θέσει μια ιδέα προς συζήτηση και διερεύνηση.

Ήταν μια εμπειρία μοναδική! Πίστευα ότι είμαι μέλος της ιστορίας της Apple και όταν έφυγα έλεγα στον εαυτό μου ότι πρέπει να βρω μια καλύτερη δουλειά.

Laurene Powell – Jobs

Δημοσιευμένη Εικόνα
Η πιο σημαντική γυναίκα στη ζωή του Steve Jobs ήταν φυσικά η 20 ετών σύζυγός του, η Laurene Powell – Jobs. Η μούσα του, η πιο ένθερμη υποστηρίκτριά του, η αδυναμία του, η γυναίκα με την οποία απέκτησε τα παιδιά του. Μια γυναίκα του που στάθηκε δίπλα του παρά τις όποιες δυσκολίες. Γιατί το να βρίσκεσαι στην κορυφή, φέρνει πέρα από πολλά χρήματα και πολλές δυσκολίες. Και ο Jobs ήταν στην κορυφή, ή μάλλον ακόμη καλύτερα ήταν η ίδια η κορυφή στον τομέα του.

Ως γυναίκα κι εγώ λοιπόν, πιστεύω ότι όλες αυτές οι γυναίκες έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη ζωή του. Οι συνεργάτιδές του με την βοήθεια που του προσέφεραν, με την διαφορετικότητα του γυναικείου τους μυαλού και την όρεξή του για κάτι νέο, όμορφο και πρωτοποριακό και η γυναίκα του με την υποστήριξη και την αγάπη της για εκείνον.

Τέλος, μια φιλική συμβουλή προς εσάς τους άντρες που φοβάστε να δοκιμάσετε την συνεργασία σας με γυναίκες. Ένας από τους εξυπνότερους και διορατικότερους ανθρώπους του πλανήτη δεν δίστασε να συνεργαστεί, ακόμη και να βάλει σε ανώτερες θέσεις γυναίκες ικανές, με θέληση και γερό μυαλό. Άρα, σταματήστε να προβληματίζεστε. Άλλωστε μια γυναίκα που σκέφτεται με ένα εντελώς διαφορετικό τρόπο, θα σας φανεί πολύ χρήσιμη, μην σας πω απλά απαραίτητη!

Πηγή

Σχολιασμός στο Forum

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
APPLE

To Appleteam.gr δημιουργήθηκε για να παρέχει καθημερινή ενημέρωση για τα προϊόντα και την εταιρία Apple. Απαρτίζεται από έμπειρο δυναμικό πάνω στις iOS Devices έτοιμο να σας βοηθήσει σε ό,τι χρειαστείτε. Μπείτε λοιπόν σε μία σύγχρονη ομάδα σήμερα!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

*

*

Newsroll