IPHONE

Υπάρχει θέμα |Μα δεν κοιμάται κανείς εκεί στην Apple;

Αν βρίσκεστε στο appleteam.gr και διαβάζετε αυτό το άρθρο, κατά πάσα πιθανότητα γνωρίζετε ήδη ότι το iPhone είναι ένα ιδιαίτερα χρήσιμο βοήθημα για την καθημερινότητά σας. Δεν υπάρχει, λοιπόν, λόγος να αναφερθούμε ξανά στο τι κάνει καλά το iPhone. Υπάρχει, όμως, μια περιοχή όπου το iOS υπολείπεται σχετικά και δε μας διευκολύνει και τόσο – όταν κάθε βράδυ πάμε για ύπνο.

Πολλοί από εσάς φορτίζετε το τηλέφωνό σας κάθε βράδυ, συνδέοντας το στην πρίζα πριν πάτε για ύπνο για να είναι έτοιμο όταν ξυπνήσετε. Ανάλογα, όμως, με το χρήστη, την ημέρα της εβδομάδας ή ακόμα και την εποχή, η διάρκεια του ύπνου και η ώρα του πρωινού ξυπνήματος διαφέρουν.

Είναι, επίσης, λογικό οι περισσότεροι άνθρωποι να προτιμούν το τηλέφωνό τους να μην κάνει ένα σωρό θορύβους κατά τη διάρκεια της νύχτας – ή όποια ώρα της μέρας κοιμάται ο καθένας – εκτός αν είναι κάτι πολύ σημαντικό. Αν υπάρχει επείγουσα ανάγκη, φυσικά, το τηλέφωνο πρέπει να χτυπάει για εισερχόμενες κλήσεις ή μηνύματα, αλλά όλες οι άλλες ειδοποιήσεις και ήχοι όπως του Twitter, του Facebook ή του Mail δεν αποτελούν συνήθως, λόγο για να ξυπνήσουμε. Με το ίδιο σκεπτικό, η Apple έχει ενσωματώσει στο iOS τη λειτουργία «Μην ενοχλείτε» από το 2012.

Παρ’ όλα αυτά, στο συγκεκριμένο τομέα υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης και για το λόγο αυτό σας παρουσιάζουμε ορισμένες από τις δικές μας ιδέες:

Θα μπορούσε να υπάρχει μια επιλογή που να επιτρέπει στο «Μην ενοχλείτε» να ενεργοποιείται και να απενεργοποιείται αυτόματα όταν συνδέουμε το τηλέφωνο για να το φορτίσουμε κάθε βράδυ.

Στο μενού Ρυθμίσεις > Μην ενοχλείτε, μπορείτε να προγραμματίσετε τη λειτουργία έτσι ώστε να ενεργοποιείται και να απενεργοποιείται αυτόματα. Ωστόσο, αν δεν πάτε για ύπνο (και ξυπνάτε) την ίδια ακριβώς ώρα κάθε μέρα – συμπεριλαμβανομένων και των Σαββατοκύριακων – δε βολεύει στη χρήση, αφού είναι πολύ χρονοβόρο να το ρυθμίζετε κάθε βράδυ.

Η μόνη εναλλακτική είναι να κάνετε «χειροκίνητα» τη ρύθμιση, σέρνοντας το δάκτυλό σας από το κάτω μέρος της οθόνης προς τα πάνω για να εμφανιστεί το Κέντρο Ελέγχου και πατώντας το εικονίδιο με το φεγγάρι. Αυτό, βέβαια, απαιτεί να μην ξεχάσετε το πρωί να απενεργοποιήσετε το «Μην ενοχλείτε», για να μη χάσετε τις ειδοποιήσεις και τις κλήσεις σας.

Τι θα μπορούσε να αλλάξει; Μία καλή λύση θα ήταν ο συνδυασμός του προγραμματισμού της λειτουργίας και μιας επιλογής που θα επιτρέπει να ενεργοποιείται αυτόματα το «Μην ενοχλείται» κάθε φορά που το τηλέφωνο φορτίζεται. Δηλαδή, αν π.χ. έχετε ενεργοποιήσει την παραπάνω επιλογή και έχετε προγραμματίσει το «Μην ενοχλείτε» στο διάστημα 23:30-7:00, όποια στιγμή ανάμεσα στις ώρες αυτές αποφασίσετε να πάτε για ύπνο και βάλετε το iPhone σας να φορτίζει, αυτόματα θα ενεργοποιηθεί το «Μην ενοχλείτε». Αντίστοιχα, όταν το πρωί αποσυνδέσετε το τηλέφωνο από την πρίζα, το «Μην ενοχλείτε» θα απενεργοποιηθεί.

Με τον τρόπο αυτό, λοιπόν, είτε κοιμηθείτε (ή ξυπνήσετε) τη συνηθισμένη ώρα είτε «σπάσετε» το πρόγραμμά σας, το iPhone σας θα είναι σε θέση να το καταλάβει και να λειτουργήσει αναλόγως.

Το καλώδιο που συνοδεύει κάθε iPhone θα μπορούσε να είναι πιο μακρύ

Κάθε καινούριο iPhone έρχεται με το δικό του καλώδιο, το οποίο – κατά γενική ομολογία – είναι σχετικά κοντό. Αν δεν υπάρχει, λοιπόν, πρίζα ακριβώς δίπλα από το κομοδίνο σας, το πιθανότερο είναι να αφήσετε το τηλέφωνό σας να φορτίζει σε ένα σημείο που για να το φτάσετε θα πρέπει να σηκωθείτε από το κρεβάτι.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πριν κοιμηθούν, στέλνουν κάποια τελευταία μηνύματα, χαζεύουν στο Διαδίκτυο ή παίζουν κάποιο παιχνίδι. Είναι πολύ ενοχλητικό να πρέπει να σηκωθούν ξανά για να βάλουν το iPhone να φορτίσει. Αντίστοιχα, ορισμένοι συνηθίζουν να διαβάζουν τα πρωινά νέα ή τα mail τους το πρωί πριν ακόμα σηκωθούν από το κρεβάτι.

Αν, λοιπόν, το καλώδιο του iPhone ήταν πιο μακρύ, όλες αυτές οι διαδικασίες θα ήταν πολύ πιο εύκολο να πραγματοποιηθούν. Είναι λογικό, πως αν το καλώδιο που διατίθεται μαζί με κάθε iPhone ήταν (αντί για 1 μέτρο που είναι τώρα) 1,5 ή 2 μέτρα, το κόστος για την Apple θα ήταν πολύ μεγαλύτερο, αν σκεφτούμε τις εκατομμύρια συσκευές που πουλάει κάθε χρόνο. Όμως, το γεγονός ότι θα διευκόλυνε πολλούς από τους πελάτες της – ειδικά για μια εταιρία που δίνει τόσο μεγάλη σημασία στην εξυπηρέτηση και την ικανοποίησή τους – πρέπει να την κάνει να το ξανασκεφτεί.

Το dock φόρτισης της Apple θα έπρεπε να λειτουργεί με τις θήκες που φτιάχνει η ίδια η εταιρία

Με την κυκλοφορία των iPhone 5S και 5c, η Apple λάνσαρε και τις δικές της θήκες για κάθε μοντέλο, ταυτόχρονα με νέες βάσεις (dock) φόρτισης για το καθένα. Το περίεργο στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι αν το 5S ή το 5C «φοράει» αυτή τη θήκη, δε χωράει να κουμπώσει στο dock.

Αν, λοιπόν, χρησιμοποιείτε την αυθεντική Apple θήκη στο τηλέφωνό σας όλη την ημέρα, για να βάλετε το βράδυ το iPhone να φορτίσει στο Apple dock θα πρέπει να βγάλετε τη θήκη. Πόσες μέρες πιστεύετε ότι θα περάσουν μέχρι να βαρεθείτε αυτή τη διαδικασία και να σταματήστε να χρησιμοποιείτε είτε τη θήκη είτε τη βάση;

Κανείς δεν έχει την απαίτηση, η Apple να κάνει τις θήκες της ή τα docks της συμβατά με κάθε αξεσουάρ που κυκλοφορεί από τρίτους κατασκευαστές. Είναι αδύνατο. Όμως, το να ταιριάζουν μεταξύ τους τα αξεσουάρ που κατασκευάζει η ίδια και φέρουν το brand name της, έχει μια λογική.

Οι τρεις παραπάνω προτάσεις θα μπορούσαν να βελτιώσουν την εμπειρία χρήσης του iPhone – η καλύτερα αχρησίας – κατά τις ώρες του βραδινού μας ύπνου. Εσείς έχετε κάποια άλλη ιδέα; Περιμένουμε τις απόψεις σας στα σχόλια!

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
IPHONE

Apple follower. Technology and watch enthusiast. Core gamer. Editor at Appleteam.gr.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

*

*

Newsroll