APPLE

Θέμα |Γιατί τα smartphones γίνονται όλο και μεγαλύτερα;

Δεν ήταν και πολύ καιρό πριν, όταν ένα τηλέφωνο 4 ιντσών θεωρούταν μεγάλο. Στις μέρες μας, ωστόσο, οι συσκευές των 5 ιντσών τείνουν να θεωρούνται ως το φυσιολογικό μέγεθος και είναι αρκετά τα smartphones που φτάνουν ή ακόμα και ξεπερνούν τις 6 ίντσες. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το πρώτο «phablet» – το αρχικό Galaxy Note της Samsung – κυκλοφόρησε το 2011 και δημιούργησε μια νέα κατηγορία τηλεφώνων που έχει κατά καιρούς γελοιοποιηθεί, τι οδηγεί τους κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων στη δημιουργία περισσότερων μεγάλων smartphones σήμερα;

Τα σημάδια υπάρχουν εδώ και αρκετό καιρό

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για αυτή την αλλαγή, όμως ποια είναι η πρώτη και κύρια αιτία; Η μεγαλύτερη κατανάλωση περιεχομένου μέσω των κινητών τηλεφώνων.

Η mobile κατανάλωση περιεχομένου είναι σε άνοδο. Σύμφωνα με την έκθεση της Ericsson το Νοέμβριο του 2013, το mobile βίντεο αντιπροσωπεύει ήδη περίπου το 35 τοις εκατό του συνόλου των δεδομένων κινητής τηλεφωνίας, σε σύγκριση με το 10 τοις εκατό των δεδομένων που χρησιμοποιούνται για την πλοήγηση στο διαδίκτυο σε κινητές συσκευές. Αυτός ο αριθμός θα συνεχίσει να αυξάνεται καθώς μέχρι το 2019, το βίντεο μέσω του κινητού αναμένεται να χρησιμοποιεί το ήμισυ του συνόλου των δεδομένων κινητής τηλεφωνίας.

mobiletrafficdata

Αντικειμενικά, η παρακολούθηση βίντεο σε μια φορητή συσκευή είναι γενικά καλύτερη με μια μεγαλύτερη οθόνη. Προφανώς και η ανάλυση της οθόνης επηρεάζει την εμπειρία παρακολούθησης. Οι περισσότεροι, λοιπόν, προτιμούν να παρακολουθήσουν μια τηλεοπτική εκπομπή, μια ταινία ή κάποιο άλλο βίντεο σε ένα τηλέφωνο 5 ή και περισσότερων ιντσών, παρά σε ένα με οθόνη 4 ιντσών.

Πόσο μεγάλα γίνονται τα τηλέφωνα;

Όταν ακούμε tablet, το μυαλό μας πάει σε μια συσκευή με οθόνη τουλάχιστον 7 ιντσών, που μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει τις 10 ίντσες. Σαφώς, κάποια από αυτά τα μεγέθη είναι λίγο μεγάλα για μεταφορά παντού. Εδώ έρχεται το smartphone, το οποίο το μεταφέρουμε συνήθως σε κάποια τσέπη. Βέβαια, μαζί έρχεται και το δίλημμα μεταξύ του μεγέθους της οθόνης και της φορητότητας. Σε αυτή την περίπτωση, η προσέγγιση των κατασκευαστών δεν ήταν να μειώσουν το μέγεθος των tablets.

galaxy_mega

Αντίθετα, η αύξηση του μεγέθους ενός smartphone θεωρήθηκε πιο βιώσιμη λύση και αυτό ακριβώς είναι σε εξέλιξη, πρώτα με το Galaxy Note, το οποίο ακολουθείται από τους διαδόχους του και μια σειρά από άλλες παρεμφερείς συσκευές που στοχεύουν στο μερίδιο αυτής της αγοράς. Μερικά αντιπροσωπευτικά παραδείγματα της κατηγορίας είναι το 5,2 ιντσών LG G2, το 5,7 ιντσών Samsung Galaxy Note 3, το 5,9 ιντσών HTC One Max, το 6,3 ιντσών Samsung Galaxy Mega και το «τεράστιο» Sony Xperia Z Ultra των 6,44 ιντσών.

Καθένα από αυτά τα smartphones προσφέρει παρόμοια εμπειρία με ένα tablet, όμως περιλαμβάνει και όλες τις δυνατότητες των κοινών τηλεφώνων.

Κάνοντας περισσότερα χωρίς το παραδοσιακό PC

Εκτός από την όλο και αυξανόμενη κατανάλωση περιεχομένου μέσω των τηλεφώνων υπάρχουν κι άλλοι λόγοι που οδηγούν τις εξελίξεις. Κοιτάξτε τις πωλήσεις των PC που βρίσκονται σε κατακόρυφη πτώση, καθώς οι πωλήσεις tablet αυξάνονται. Αυτή είναι το «post-PC» φαινόμενο και όσο το hardware και οι mobile εφαρμογές συνεχίζουν να βελτιώνονται, οι συσκευές μας γίνονται όλο και πιο ικανές.

Γυρίστε πίσω στο 2008 για μια στιγμή. Είναι το έτος που το iPhone απέκτησε το App Store και άνοιξε τελικά ο δρόμος για εκατοντάδες χιλιάδες τίτλους mobile εφαρμογών. Το διαθέσιμο λογισμικό ήταν αρκετό για να δημιουργήσει μια νέα «οικονομία εφαρμογών», καθώς προστέθηκαν περισσότερα πράγματα που μπορούσαμε να κάνουμε με τα τηλέφωνα μας. Αντίστοιχα καταστήματα εφαρμογών σε άλλες πλατφόρμες, προσέφεραν παρόμοιες ευκαιρίες.

apple_productivity copy

Τώρα σκεφτείτε τι μπορεί να κάνει ένα smartphone του 2013 σε σχέση με το iPhone του 2008 – ή οποιαδήποτε άλλη συσκευή από το εν λόγω έτος. Ο τρόπος χρήσης για τον καθένα είναι διαφορετικός, βέβαια, αλλά είναι σίγουρο ότι θα διαπιστώσετε πως μπορείτε να κάνετε πολύ περισσότερα σήμερα. Το gaming είναι ένα τέλειο παράδειγμα, αν δούμε πως έμοιαζαν τα παιχνίδια πριν από πέντε χρόνια, σε σύγκριση με τώρα.

Αρκετά από αυτά πραγματοποιούνται, φυσικά, από τις πρόσθετες δυνατότητες του harware: ταχύτερο mobile broadband, επεξεργαστές υψηλότερης απόδοσης, σημαντικά βελτιωμένη κάμερα και χαμηλής κατανάλωσης αισθητήρες. Το υπόλοιπο μέρος προέρχεται από τις πιο ώριμες mobile εφαρμογές και τις cloud υπηρεσίες.

Μελλοντικά, αυτό θα ωθήσει ακόμη περισσότερους μακριά από τα παραδοσιακά PC, ή τουλάχιστον,θα τους κάνει να μειώσουν την εξάρτησή τους από αυτά. Το μεγάλο πλεονέκτημα των smartphones και των tablets είναι ο συνδυασμός της απλότητας μιας συσκευής ευρείας κατανάλωσης με τη δύναμη ενός παραδοσιακού υπολογιστή. Προς το παρόν, η ισχύς των εν λόγω συσκευών δεν μπορεί να ανταγωνιστεί έναν προσωπικό υπολογιστή όσον αφορά στο gaming, στις εξειδικευμένες εφαρμογές ή ακόμη και στις δυνατότητες μιας επιφάνειας εργασίας από το 2010. Το χάσμα μεταξύ τους, όμως, οδεύει προς το κλείσιμο.

Όλα οδηγούν σε τηλέφωνα με μεγαλύτερες οθόνες

Ενώ οι πωλήσεις tablets είναι ακόμα σε άνοδο, δεν διαθέτει ο καθένας από ένα. Η αγορά των smartphones εξακολουθεί να επισκιάζει εκείνη των tablets – και των PC, φυσικά. Γιατί; Λόγω της λειτουργίας των τηλεφωνικών κλήσεων. Όλοι χρειάζονται έναν τρόπο για να βρίσκονται σε επαφή με την εργασία τους, την οικογένεια τους, τα παιδιά τους και πολλά άλλα. Καθώς αρχίζουμε να χρησιμοποιούμε όλο και περισσότερο φωνητικές κλήσεις σε LTE και VoIP τεχνολογίες, αυτό σίγουρα θα αλλάξει. Προς το παρόν, όμως, οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται περισσότερο ένα κινητό τηλέφωνο παρά ένα tablet.

Αλλά όλοι αγαπάμε τις υψηλής ανάλυσης μεγάλες οθόνες των tablets, είτε είναι 7 ιντσών είτε έχουν σχεδόν το μέγεθος της οθόνης ενός φορητού υπολογιστή. Από εδώ και πέρα η ιδέα ενός τηλεφώνου πιο κοντά στο tablet, που παραμένει σχετικά φορητό και χρήσιμο για ένα πλήθος online δραστηριοτήτων, κερδίζει έδαφος.

Δεδομένου ότι αυτή η αλλαγή είναι σε εξέλιξη, γίνεται πραγματικά ενδιαφέρον το μέλλον των διαφόρων μεγεθών των Apple συσκευών. Η εταιρεία από το Cupertino φημολογείται ότι εργάζεται πάνω σε ένα μεγαλύτερο iPad, ενώ ήδη διαθέτει το 7,9 ιντσών iPad mini. Περιμένουμε να δούμε αν θα αποφασίσει να μεγαλώσει και το μέγεθος της οθόνης του iPhone – που τώρα βρίσκεται στις 4 ίντσες – για τους λόγους που αναφέρονται παραπάνω, όχι όμως στις επικές διαστάσεις ορισμένων ανταγωνιστικών προϊόντων.

Τι πιστεύετε εσείς; Πόσο κοντά στην post-PC εποχή βρισκόμαστε και ποια θα είναι η αντίδραση της Apple; Θα θέλατε ένα μεγαλύτερο iPhone ή θεωρείτε το τωρινό μέγεθος ιδανικό;

Περιμένουμε τις απόψεις σας.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
APPLE

Apple follower. Technology and watch enthusiast. Core gamer. Editor at Appleteam.gr.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

*

*

Newsroll