Η εταιρεία Apple Inc. (έως τις 9 Ιανουαρίου του 2007 Apple Computer Inc.), γνωστή στους περισσότερους ως Apple, είναι μια πολυεθνική εταιρεία τεχνολογίας, με έδρα το Cupertino  της Καλιφόρνια, η οποία σχεδιάζει, αναπτύσσει και πουλά καταναλωτικά ηλεκτρονικά είδη, λογισμικό, online υπηρεσίες και υπολογιστές.

Αναφέρουμε εν τάχει τα πιο γνωστά χάριν του άρθρου, όπως οι υπολογιστές της σειράς Macintosh, το λειτουργικό σύστημα OS X, η φορητή συσκευή αναπαραγωγής πολυμέσων iPod, το iPhone και το πολυσυζητημένο iPad. Σήμερα θα σας ταξιδέψουμε στο μαγικό κόσμο της ιστορίας της Apple, κάνοντας μερικές στάσεις σε σημαντικές ημερομηνίες του παρελθόντος. Εάν έχετε βάλει τις ζώνες, ξεκινάμε.

Πρώτος μας προορισμός το garage της οικίας Jobs, το έτος 1976.

Σύσταση εταιρείας Apple Computers

Steve_garage

O Steve jobs ένας 21χρονος φοιτητής εγκαταλείποντας το κολέγιο, επέστρεψε στους γονείς του στο Los Altos της Καλιφόρνια. Ο ίδιος και οι δύο του φίλοι, Ronald Wayne και Steve Wozniak, σχεδόν καθημερινά, σύχναζαν στο γκαράζ του σπιτιού του, με τις ώρες.

Θα έλεγε κανείς πως δημιουργούσαν τη δική του ροκ μπάντα. Κάτι τέτοιο φυσικά δεν ίσχυε. Οι τρεις νέοι είχαν άλλα σχέδια στο μυαλό τους. Πρέπει να αναφέρουμε πως οι Jobs και Wayne, ήταν ήδη συνεργάτες στην εταιρεία video παιχνιδιών Atari, ενώ ο μεγαλύτερος σε ηλικία (26 ετών) Wozniak, εργαζόταν στη Hewlett-Packard.

Οι τρεις φίλοι σε εκείνο το γκαράζ ίδρυσαν την εταιρεία Apple Computers, την 1η Απριλίου του 1976. Κι ενώ ο Jobs και ο Wozniak συνέχιζαν τις προσπάθειές τους ώστε το όραμα Apple Computer να γίνει πραγματικότητα, ο Wayne εγκατάλειψε την εταιρεία, πουλώντας τότε το μερίδιό του για 800 δολάρια, τρεις μήνες μετά τη σύστασή της.

Παρουσίαση του Apple I

Apple_I

O πρώτος υπολογιστής της εταιρείας Apple Computer, διά χειρός Steve Wozniak, δημιουργήθηκε στο γκαράζ των γονιών του Steve Jobs, κι έκανε την πρώτη παρουσίασή του στο Homebrew Computer Club του Palo Alto, το 1976. Η επεξεργαστική ισχύ του Apple I, ήταν όμοια με έναν ξύλινο υπολογιστή τσέπης.

Από τον Apple I, απουσίαζαν το πληκτρολόγιο, η οθόνη (monitor) το mouse και ο σκληρός δίσκος. Παρόλα αυτά ο πρώτος μικρο-υπολογιστής στην ιστορία, ο οποίος συνδεόμενος με ένα πληκτρολόγιο και μία οθόνη, θα μπορούσε να εμφανίσει κείμενο, χωρίς την ανάγκη επιπλέον κυκλωμάτων. Το μηχάνημα αυτό ήταν πραγματικά ένα τεράστιο βήμα έναντι του ανταγωνισμού της εποχής.

Το πακέτο εξαρτημάτων του Apple I, πωλούνταν 666 δολάρια (καμία σύνδεση με τον αντίχρηστο), απλά ο Wozniak έπαιζε με επαναλαμβανόμενα ψηφία. Πουλήθηκαν πάνω από 200 πακέτα από την εταιρεία Byte Shop, την πρώτη αλυσίδα καταστημάτων τεχνολογίας στον κόσμο. Ποιος έκανε τη συμφωνία άραγε;

Το 1999 ο Apple I σφραγισμένος, χρίστηκε ως το πιο συλλεκτικό PC όλων των εποχών – ένας τυχερός λάτρης της τεχνολογίας, έδωσε για την απόκτησή του $ 50.000.

Το όχημα του χρόνου απογειώνεται πάλι με προορισμό το έτος 1984 και την ετήσια συνέλευση μετόχων της εταιρείας.

Η ανατολή του Mac υπολογιστή

macintosh_1984

Ο Steve Jobs παρουσίασε το Macintosh στην ετήσια συνέλευση μετόχων της εταιρείας στις 24 Ιανουαρίου 1984. Πραγματικά έγινε πανικός από ενθουσιασμό. Η τιμή λιανικής του υπολογιστή 2,495 δολάρια.

Το Macintosh ήταν πραγματικά ο πρώτος υπολογιστής προσιτός στον απλό χρήστη, με πλήθος λειτουργίες για την εποχή όπως user interface, φακέλους εικονίδια κλπ.
Αξίζει να αναφέρουμε πως ήταν και η πιο θεαματική παρουσίαση ηλεκτρονικής συσκευής παγκοσμίως.

Η διαφήμιση που προβλήθηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του Superbowl, έμελλε να μείνει στην ιστορία. Ο γνωστός τότε σκηνοθέτης Ridley Scott, συστήνει το Mac στο κοινό με μία οργουελικής σύλληψης διαφημιστική καμπάνια.

Το tagline της διαφήμισης:  Apple is for non-conformists! (H Apple είναι για αντισυμβατικούς).

Τρίτη στάση στο μαγικό ταξίδι μας, αποτελεί μια δυσάρεστη στιγμή για την ιστορίας της Apple, σχεδόν έναν χρόνο μετά.

Η επιστροφή του Steve Jobs

Steve_return

«Εκείνα τα χρόνια ήταν εντελώς ανεξέλεγκτος”, με αυτή τη φράση, μέλος του διοικητικού συμβουλίου, εξήγησε την απόφαση τους να απολύσουν τον Steve Jobs το 1985. Κι αυτή ήταν η πραγματικότητα. Ο Steve Jobs μπορεί να ήταν πανέξυπνος, αλλά κακός συνεργάτης. Όταν του καρφωνόταν μία ιδέα αλίμονο σε όποιον διαφωνούσε.

Ακόμη και ο πρώην CEO της Pepsi John Sculley, ο οποίος εντάχθηκε στην Apple, παίζοντας ουσιαστικά το ρόλο της “babysitter» του Jobs, δεν μπορούσε να συνεργαστεί με τον “φανατικό οπαδό”.

Στην πραγματικότητα ο Sculley ήταν αυτός ο οποίος δρομολόγησε την ανατροπή του. Για να πούμε την αλήθεια η σχέση τους δεν ξεκίνησε καλά. Ο Jobs είχε καλέσει τον Sculley να ενταχθεί στην εταιρεία με τη φράση «Θέλετε να περάσετε το υπόλοιπο της ζωής σας πουλώντας ζαχαρόνερο σε παιδάκια ή θέλετε να έχετε μια ευκαιρία να αλλάξετε τον κόσμο;

Το 1997 με την εταιρεία να λειτουργεί με ζημία και τα Windows 95  να πουλάνε ξέφρενα, το διοικητικό συμβούλιο της Apple αποφάσισε πως αυτό που χρειαζόταν η εταιρεία ήταν ένας «φανατικός οπαδός”.

Τον Αύγουστο του ίδιου έτους ο Steve Jobs επανέρχεται στη σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου ως CEO – σε πρώτη φάση ως προσωρινός. Το Fortune εκείνη την εποχή γράφει πως επανήλθε πολύ διαφορετικός, από ότι ήταν όταν αποχώρησε κι ενδιαφερόταν να δημιουργεί μόνο όμορφα αντικείμενα, εκθειάζοντας έτσι την θριαμβευτική επιστροφή του συν-ιδρυτή της.

Στη συνέχεια ο Steve Jobs αποτέλεσε ένα από τα πιο πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας. Το 2009 μετά την είδηση του προβλήματος υγείας του και την αναγκαστική αναρρωτική άδεια για ιατρικούς λόγους, η μετοχή της εταιρείας έπεσε σχεδόν 10%.

Συνεχίζουμε το ταξίδι μας, αυτή τη φορά προορισμό μας το έτος 1998.

Η εμφάνιση και διάθεση του iMac

imac_1

O γνωστός έως σήμερα, iMac, πρώτο παρουσιάστηκε το 1998 με δύο σημαντικά χαρακτηριστικά τα οποία τον έκαναν γρήγορα τον δημοφιλέστερο ηλεκτρονικό υπολογιστή της Αμερικής.

Πρώτον, μία αυτόνομη ηλεκτρονική μονάδα χωρίς την ανάγκη setup από τον χρήστη και με λαβή που ήταν πολύ χρήσιμη για τις μετακινήσεις. Δεύτερον, είχε καταπληκτική για την εποχή εμφάνιση.

Την εποχή εκείνη τα ράφια των καταστημάτων τεχνολογίας, πλημμύριζαν από μπεζ computer. O πραγματικά εντυπωσιακός iMac με το ημιδιαφανές σώμα του, ξεχώριζε και έκλεβε το βλέμμα στους χρήστες που δεν γνώριζαν και πολλά από υπολογιστές.

Πριν το πρώτο μοντέλο κλείσει χρόνο, ο Steve Jobs κυκλοφορεί τη δεύτερη έκδοση του σε 5 έντονα χρώματα. Την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας του νέου iMac, η εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη τριμήνου, τρεις φορές περισσότερα από όλη την προηγούμενη χρονιά.

Δυο χρόνια μετά αναδείχτηκαν οι δεξιότητες του Steve Jobs που απέκτησε, αναπτύσσοντας τη NeXT. Ναι εκεί κατευθυνόμαστε κι εμείς για τις λεπτομέρειες, στο έτος 2001.

Η κυκλοφορία του λειτουργικού Mac OS X (Cheetah)

Mac_OS_X_10

Kατά το χρονικό διάστημα που ο Steve Jobs ήταν εκτός Apple και δούλευε για τη NeXT τη άλλη εταιρεία που είχε ιδρύσει, αποκτώντας νέες δεξιότητες. Μια από αυτές έμελλε να αποδειχθεί σημαντική. Πρόκειται για τη σύλληψη του λειτουργικού Mac OS X, που γνωρίζουμε έως σήμερα.

Με ημέρα κυκλοφορίας τον Μάρτιο του 2001, το λειτουργικό σύστημα που βασιζόταν στο Unix  – προμήνυε για μία νέα εποχή προγραμματισμού ανοιχτού κώδικα, γεγονός που έκανε ανταγωνιστές όπως η Microsoft, να θορυβηθεί. Το OS X ήταν ένα λειτουργικό σύστημα σχεδόν απρόσβλητο από crashes, σταθερό, ταχύτατο, εύκολο στο χειρισμό του, όπου θα γινόταν ένας από τους σημαντικότερους λόγους τα επόμενα χρόνια, κάποιος να αγοράσει Mac.

Ο έκτος προορισμός αποτελεί την αρχή, μιας ξέφρενης μανίας για την απόκτηση προϊόντων Apple.

Η μανία για την απόκτηση του iPod

Με σύνθημα «Συμβουλή: δεν είναι Mac» η Apple τον Οκτώβριο του 2001 λανσάρει το νέο της δημιούργημα, ένα φοβερό και εντυπωσιακό iPod. Η υποδοχή που του επιφύλαξε το κοινό ήταν πραγματικά πρωτοφανείς και μόνο ως μανία μπορούμε να την περιγράψουμε.

Ένα φορητό music player των 399 δολαρίων με τις καινοτομίες και την εντυπωσιακή για την εποχή, χωρητικότητά του, έγινε αμέσως ανάρπαστο. Η χρονική στιγμή που κυκλοφόρησε το iPod και η ιδιοφυής διαφημιστική καμπάνια του, το έβαλαν κυριολεκτικά σε κάθε τσέπη. Από την πρώτη μέρα κυκλοφορίας του έως και σήμερα έχουν πουληθεί πάνω από 170.000.000 συσκευές στον πλανήτη.

Τα έτη επιτυχιών διαδέχονται το ένα το άλλο κι εμείς μόλις φτάσαμε στο 2003.

iTunes με ονειρικές λήψεις

itunes-music-store

Δύο χρόνια μετά την απόσυρση του Napster για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων, η Apple παρουσίασε το iTunes Store, εν έτει 2003, προσφέροντας νόμιμο downloading, προς $ 0,99 το κομμάτι. Πρέπει να αναφέρουμε πως η εφαρμογή iTunes υπήρχε ήδη από το 2001, ως μέθοδο αποθήκευσης και ταξινόμησης της μουσικής στους υπολογιστές Apple.

Η είσοδο της εταιρείας στην πώληση ψηφιακής μουσικής θα άλλαζε μια για πάντα την αγορά. Το iTunes store ήταν πολύ εύκολο στη χρήση, ενώ η μουσική του βιβλιοθήκη για την εποχή του ήταν αχανής. Το χαρακτηριστικό που το έκανε ασυναγώνιστο, ήταν ο αυτόματος συγχρονισμός, με το δημοφιλές iPod.

Την πρώτη εβδομάδα διάθεσης το iTunes πούλησε 1 εκατομμύριο κομμάτια, ενώ τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του, ξεπέρασε τα 50 εκατομμύρια κομμάτια που είχαν πουληθεί μέσω της εφαρμογής.

Έτος 2007, συγκεκριμένα Ιούνιος 2007, μέρα πρώτης κυκλοφορίας μια συσκευής με τίτλο iPhone 2G, θα κατεβείτε;

Το iPhone είναι γεγονός

original_iphone

Ως επακόλουθο της τεράστιας επιτυχίας της πολυσυζητημένης συσκευής iPod, η εταιρεία από το Cupertino, αποφάσισε να εισχωρήσει στην ιδιαίτερα ανταγωνιστική αγορά φορητών πολυσυσκευών, smartphones kαι blackberry’s.

Στις 29 Ιουνίου του 2007 τη μέρα κυκλοφορίας του iPhone στις ΗΠΑ, τεράστιες ουρές σχηματίστηκαν στα καταστήματα λιανικής της εταιρείας, προκειμένου να αποκτήσουν την πολυπόθητη συσκευή, με τις πλέον διθυραμβικές κριτικές.

Η multimedia συσκευή, mp3 player, φωτογραφική μηχανή, GPS και τόσα ακόμη, θα πουλούσε 1,4 εκατομμύρια συσκευές μέσα σε 3 μήνες. Την επόμενη χρονιά ο Steve Jobs θα ανακοινώσει την πρώτη αναβάθμιση της συσκευής, το iPhone 3G. Όλες οι συσκευές έως και το iPhone 5 θα διατηρήσουν την ίδια τιμή με διετές συμβόλαιο.

Φτάσαμε στην τελευταία σημαντική ημερομηνία. Νομίζουμε είστε πολλοί εδώ που μπορείτε να εξιστορήσετε τα γεγονότα του έτους 2010 ε;

Ο ερχομός της συσκευής iPad

iPad-1

Εάν κάποιος κοιτούσε το ημερολόγιο την ημέρα αποκάλυψης του iPad θα έγραφε 27 Ιανουαρίου 2010. Το φανατικό κοινό της Apple κι όχι μόνο, υποδέχθηκε το tablet της εταιρείας σαν να είχαν ανακοινώσει τη φωτιά (ναι είναι λίγο υπερβολικό αλλά δεν μπορούμε να περιγράψουμε διαφορετικά εκείνη τη μανία).

Εξαιρουμένης της υπερβολής, μπορούμε να πούμε πως η συσκευή που παρουσιάστηκε ήταν πραγματικά καινοτόμος. Ο χρήστης είχε πλέον την ικανότητα να ελέγχει τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, να περιηγείται στο διαδίκτυο, να παίζει παιχνίδια, να διαβάζει βιβλία, να παρακολουθεί ταινίες, να κατεβάζει εφαρμογές σε μια συσκευή που έμοιαζε με τεράστιο iPhone, αλλά λειτουργούσε ως baby laptop.

Τα υπόλοιπα για τη συσκευή και την εξέλιξή της, τα γνωρίζετε. Η αλήθεια είναι πως ενδιάμεσα των σημαντικών στιγμών παρεμβάλλονται κι άλλες ημερομηνίες σταθμοί όπως η ανακοίνωση του πρώτου καταστήματος λιανικής της Apple, η ανακοίνωση του App Store, και άλλες στιγμές του παρελθόντος. Καταλήξαμε όμως σε αυτές που η Apple έφερε πραγματικά την επανάσταση στην ιστορία.

Apple_logo_black

Σας ευχαριστούμε πολύ που φτάσατε έως το τέλος αυτού του ταξιδιού, προσωπικά, γνωρίζω τα γεγονότα ιδίοις ομμάσι από το 2007 και μετά. Θα θέλαμε αν κάποιοι από εσάς έχετε παρακολουθήσει στενά, προηγούμενα γεγονότα της εταιρείας Apple που ενδεχομένως να μας διέφυγαν, να ανακαλέσετε τη μνήμη σας, προκειμένου, εάν φυσικά το επιθυμείτε να μας καταθέσετε την εμπειρία σας.

ΠΗΓΗWWW.IRED.GR
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροiTunes 12.1 |Η πρώτη σημαντική αναβάθμιση φέρει widget στο Κέντρο Γνωστοποιήσεων
Επόμενο άρθροΔυναμώστε τον ήχο της εφαρμογής «ξυπνητήρι» εύκολα
ASPROGIANNIS K. |Ιδιοκτήτης του Νiche ηλεκτρονικού καταστήματος Mi STORE με αντικείμενο το Service, τα Ανταλλακτικά και τα Αξεσουάρ iOS συσκευών. Ιδρυτής του ιστοχώρου APPLETEAM με καθημερινή ενημέρωση και υποστήριξη χρηστών Apple συσκευών. Γνωστός σε πολλές τεχνολογικές ιστοσελίδες και πρόθυμος να επαναφέρει οποιοδήποτε πρόβλημα, στην Apple συσκευή σας. Τo APPLETEAM το 2014 αναλάβε και τη διαχείριση και υποστήριξη των Apple Forums του μεγαλύτερου τεχνολογικού χώρου στην Ελλάδα. To 2017 επεκτείνει τις δραστηριότητές του με την ανάληψη όλων των λειτουργιών και την ανάπτυξη του myphone.gr Ακολουθήστε με!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here